Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Aboridžinska starješina posjetit će Vatikan povodom australskog Tjedna pomirenja

Dr. Miriam-Rose Ungunmerr Baumann, australska aboridžinska starješina, učiteljica i umjetnica, boravit će u Vatikanu od 29. svibnja do 3. lipnja. Tijekom svog boravka u Vatikanu dr. Ungunmerr Baumann sastat će se s visokim dužnosnicima te razgovarati o vjeri, ekologiji i pomirenju s autohtonim narodima, piše Vatican News.


Očekuje se da će se dr. Miriam-Rose Ungunmerr Baumann sastati s papom Franjom i prisustvovati brojnim događanjima s visokim dužnosnicima u Vatikanu.

Australska veleposlanica pri Svetoj Stolici, Chiara Porro, izjavila je u četvrtak da je „oduševljena” najavom putovanja, nazvavši ga „emotivnim putovanjem jednog od najuglednijih starosjedilačkih vođa naše zemlje”.

Dr. Ungunmerr Baumann rođena je 1950. u australskom Sjevernom teritoriju, a radila je kao učiteljica, umjetnica i zagovornica prava domorodačkog stanovništva.

Godine 1975. postala je prva potpuno kvalificirana aboridžinska učiteljica u cijeloj zemlji. Godine 1993. imenovana je ravnateljicom škole „sv. Franjo Ksaverski” u Daly Riveru.

U međuvremenu je 1986. suosnivala Merrepen Arts Centre, čiji je cilj poticanje duhovnog rasta kroz vizualnu umjetnost. Opsežno je radila s aboridžinskom djecom, pomažući im da koriste umjetnost kako bi istražili svoj odnos sa svijetom prirode.

Nagrađena je medaljom Ordena Australije te je dobila naslov Australke godine 2021.

Posjet dr. Ungunmerr Baumann Vatikanu podudara se s australskim Tjednom pomirenja, godišnjom proslavom domorodačke povijesti i kulture.

Osim susreta s papom Franjom, glavni događaj njezina putovanja bit će večernji prijem u Vatikanskim muzejima 30. svibnja. Ondje će dr. Ungunmerr Baumann – čiji se umjetnički rad oslanja i na aboridžinske i na kršćanske tradicije – predstaviti novo posebno naručeno djelo.

Dana 31. svibnja sudjelovat će u javnoj raspravi s biskupom Paulom Tigheom, tajnikom vatikanskog Dikasterija za obrazovanje i kulturu.

Te će večeri kardinal Arthur Roche, prefekt Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenta, predvoditi misu kojom će se obilježiti 50 godina od prve aboridžinske mise. Sljedećeg dana, dr. Ungunmerr Baumann govorit će o temi „Domorodačka perspektiva o integralnoj ekologiji: koncept Dadirrija”.

Posljednji događaj tjedna bit će predavanje oca Franka Brennana DI, zagovornika domorodaca Australije, o presudi „Mabo” iz 1992., značajnoj pravnoj pobjedi za prava domorodaca.

Najavljujući posjet, veleposlanica Porro rekla je da je „oduševljena što može najaviti posjet dr. Ungunmerr Baumann Rimu”. Osvrćući se na rasprave o ekologiji, obrazovanju i pitanjima starosjedilačkog stanovništva, rekla je da će posjet biti „jedinstvena prilika za razmjenu perspektiva o mnogim prioritetnim pitanjima i za Australiju i za Svetu Stolicu”.

„To će također biti”, dodala je, „emotivno putovanje jednog od najuglednijih starosjedilačkih vođa naše zemlje i predstavljat će inspiraciju i primjer koji će snažno odjeknuti među aboridžinskim zajednicama diljem Australije”, izjavila je Porro, a piše Vatican News.

Post Tags
Share Post