Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Biskupija Limburg želi spriječiti zataškavanje zlostavljanja

Novi generalni vikar biskupije Limburg Wolfgang Pax, kojeg je imenovao biskup Georg Bätzing, želi strukturalnim promjenama postići napredak u rješavanju problema zlostavljanja, izvijestio je 7. lipnja Vatican News.


Potrebno je „ovjekovječiti kulturnu promjenu, a ne učiniti je ovisnom o volji pojedinaca“, istaknuo je generalni vikar Pax. Potrebna je puno veća osjetljivost naspram nasilnog ponašanja i seksualnog nasilja. „Vidim to kao početak“, rekao je Pax. No pred biskupijom je još nekoliko koraka. Želi učiniti da se kultura promijeni.

Pax je krajem travnja imenovan novim voditeljem za oko 1500 zaposlenika biskupije nakon što je njegov prethodnik Wolfgang Rösch dao ostavku. Prethodnik Rösch priznao je pogreške u istraživanju zlostavljačkog ponašanja svećenika.

Vikar Pax je odao priznanje planiranom specijaliziranom uredu za borbu protiv nasilja u biskupiji. S njegova stajališta, to je „institucija koja nudi jamstvo da ćemo uspostaviti održive i dugoročne promjene ponašanja u biskupiji, koje će poboljšati način na koji se postupa s pogođenima i barem smanjiti pojavu seksualnog nasilja“.

Danas nitko ne može izbjeći temu „da je bilo zlostavljanja u crkvenom kontekstu“. To je bilo šokantno. „Drugi šok, koji može ići mnogo dublje, jest kako se postupalo s pogođenima“, rekao je Pax. „Činjenica je da se pogođeni nisu saslušavali, da pogođeni nisu shvaćani ozbiljno, da su bili razuvjeravani i da je ono što mislimo pod riječju zataškavanje dovelo do toga.“ Ovaj šok je dubok i ima učinak svaki dan. Generalni vikar istaknuo je da mnoge crkvene ustanove i župe sada imaju institucionaliziran koncept zaštite od zlostavljanja.

Post Tags
Share Post