Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Bivši glasnogovornik Svete Stolice Navarro-Valls: Crkva mora otvoreno komunicirati

Uspostava mrežne stranice Svete Stolice (vatican.va) u Rimskoj je kuriji isprva dočekana s nerazumijevanjem i ravnodušnošću. To proizlazi iz sjećanja bivšeg Papinog glasnogovornika Joaquina Navarro-Vallsa, izvijestio je 8. svibnja Vatican News.


Posmrtne bilješke Španjolca koji je vodio vatikanski Tiskovni ured u doba Ivana Pavla II. sada su objavljene na španjolskom pod naslovom Mis años con Juan Pablo II (Moje godine s Ivanom Pavlom II.). U bliskoj budućnosti planirano je i talijansko izdanje djela od 600 stranica. Navarro je bio Papin glasnogovornik od 1984. do 2006., umro je u Rimu 2017. godine.

Zapise je uredio tim s rimskog sveučilišta Santa Croce, koje pripada Opusu Dei, čiji je Navarro-Valls također bio član. Bilješke ne samo da osvjetljavaju sv. Ivana Pavla II. (1978.-2005.), nego i ličnosti poput Majke Tereze, Fidela Castra, Vaclava Havela ili Josepha Ratzingera. Navarro-Valls je bio blizak suradnik i prijatelj poljskog Pape, te je kod njega proveo nekoliko godišnjih odmora.

Španjolski novinar Ivana Pavla II. prikazuje kao duhovitog čovjeka, koji je nepokolebljivo molio. Iz sjećanja izranjaju i neobični samokritični osvrti: Navarro-Valls je jednom nakon konferencije za novinare napisao da je „govorio previše i loše“. Uvijek iznova u svojim bilješkama naglašava potrebu da Crkva komunicira otvoreno i transparentno, osobito u neugodnim trenucima, piše Vatican News. 

Post Tags
Share Post