Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Brat Alois na kraju godine predaje službu priora zajednice u Taizéu

Prior ekumenske zajednice u Taizéu brat Alois krajem 2023. godine odlazi s te dužnosti a naslijedit će ga brat Matthew, objavila je u nedjelju 23. srpnja zajednica, a prenio njemački katolički portal katholisch.de.


„Sukladno pravilu Taizéa, prema kojemu prior određuje koji će brat osigurati kontinuitet, brat Alois ove će godine u dogovoru sa svom braćom, svoju službu predati bratu Matthewu“, priopćila je zajednica.

Predaja vodstva službeno će biti napravljena na Prvu nedjelju došašća, 3. prosinca.

Brat Alois u priopćenju je ukazao na snažne promjene u Crkvi i društvu, zaključivši da je došlo vrijeme da brat, koji je nakon njega ušao u zajednicu, preuzme njegovu službu“. Osim toga, poručio je da smatra prikladnim predati svoju zadaću prije nego što ga vanjske okolnosti na to prisile.

Služba priora zajednice u Taizéu nije vremenski ograničena.

Brat Alois postao je prior 2005., nakon što je psihički bolesna žena ubila njegova prethodnika brata Rogera, Švicarca koji je 1949. osnovao zajednicu.

Brat Alois Loeser rođen je 11. lipnja 1954. u Ehingenu am Ries u Njemačkoj. Katolik je, a u zajednicu je stupio 1. studenoga 1974.

Brat Matthew (Andrew Thorpe) rođen je 10. svibnja 1965. u Pudseya u Velikoj Britaniji. Anglikanac je, a zajednici je pristupio 10. studenoga 1986. godine.

Taizé je mjesto ekumenskog okupljanja, posebice mladih. To mjesto u Burgundiji u Francuskoj desetljećima je stjecište tisuća mladih iz cijeloga svijeta. Bratstvo iz Taizéa danas broji oko 100 članova iz tridesetak zemalja iz različitih kršćanskih zajednica.

Post Tags
Share Post