Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Četrnaest njemačkih biskupija zamjenjuje crkvene novine novim časopisom

Četrnaest njemačkih biskupija najavilo je u srijedu 9. kolovoza 2023. da će od Uskrsa 2024. godine zajedno objavljivati novi časopis koji će zamijeniti dosadašnje tjedne biskupijske novine, izvijestili su KNA i Vatican News.


Riječ je o najvećem projektu suradnje crkvenih medija u novijoj njemačkoj povijesti. Novi časopis trebao bi izlaziti svaka dva tjedna. U suradnju su uključene nadbiskupije i biskupije Berlin, Dresden-Meissen, Erfurt, Fulda, Görlitz, Hamburg, Hildesheim, Limburg, Magdeburg, Mainz, München i Freising, Osnabrück, Paderborn i Würzburg. U Njemačkoj postoji ukupno 27 (nad)biskupija.

Prema objavi, sudionici u projektu žele smanjiti troškove i u isto vrijeme nastaviti nuditi dobar sadržaj za oko 85 tisuća svojih čitatelja koji plaćaju visokokvalitetni proizvod, dok naklada crkvenog tiska diljem svijeta desetljećima pada.

Dogovoreno je zajedničko tiskanje časopisa u Paderbornu, zajednički urednički sustav i zajednička produkcija nacionalnog sadržaja u središnjoj redakciji u Osnabrücku. S 32 stranice, to bi trebalo činiti otprilike polovinu ukupnog obujma. Regionalni urednici tada bi svoje snage mogli koncentrirati na lokalne i regionalne sadržaje, navodi se. To bi također oslobodilo kapacitete za više digitalnih ponuda. Još nema dogovora oko jedinstvenog naslova.

Direktor münchenske medijske kuće „Sankt Michaelsbund“ Stefan Eß rekao je za Katholische Nachrichten-Agentur (KNA) da je suradnja isprva bila dogovorena na tri godine. Ali, postoji „jasna vizija da će se stvari nastaviti i da će se s vremenom dodati još partnera“.

Sadržajno, navodi se u priopćenju, zajednički žele „djelovati na konstruktivnom kvalitetnom novinarstvu koje se bavi problemima današnjice te ima za cilj izgradnju mostova“. Novi časopis ponudit će „poticaje za život u vjeri“ i potaknuti ljude na aktivno oblikovanje budućnosti, izvještavaju KNA i Vatican News.

Izvor: IKA

Post Tags
Share Post