Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

COMECE za Dan Europe: Jedinstvo i mir potrebniji nego ikad

Dan Europe i ove je godine održan u tragičnoj pozadini rata na europskom tlu – uz strašne fizičke, materijalne i duhovne patnje za narod Ukrajine. Istaknuo je to predsjednik Vijeća biskupskih komisija Europske unije (COMECE), biskup Mariano Crociata, u poruci povodom Dana Europe 9. svibnja, izvijestio je Vatican News.


Ekonomske posljedice rata već više od godinu dana pogoršavaju socijalni položaj stanovništva, a još su pogubniji utjecaji na najugroženije slojeve stanovništva, napisao je biskup Crociata. Predsjednik COMECE-a također je naglasio da je potreba za jedinstvom i mirom velika i 73 godine nakon deklaracije Roberta Schumana. Biskup Crociata je naglasio da je na tu žurnost podsjetio i papa Franjo u svom obraćanju Generalnoj skupštini COMECE-a 23. ožujka. Sve je postalo „još hitnije i nepodnošljivije“.

Okolnosti oko osnivanja Europske unije, „nakon svjetskog rata koji je prouzročio nemjerljiva razaranja i nebrojene smrti“, čine se zabrinjavajuće aktualnim i pozivaju sve Europljane „da ponovno otkriju razloge i volju, da europskom jedinstvu i miru teže s obnovljenom odlučnošću“.

COMECE, glas biskupskih konferencija Europske unije, želi pridonijeti formiranju savjesti „koja je svjesna i odgovorna za trenutak u kojem živimo“. Biskupi Europske unije smatraju svojom zadaćom „podržavati i surađivati ​​svim naporima koji će biti uloženi u traženje jedinstva“, prevladavanje sukoba i traženje mira, što su „bitne pretpostavke za omogućavanje rasta za sve unutar Europske unije i izvan nje”.

Dan Europe obilježava se svake godine 9. svibnja za mir i jedinstvo u Europi. Obilježava se obljetnica Schumanove deklaracije, u kojoj je Robert Schuman predstavio svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi koja bi rat među europskim narodima učinila nezamislivim, piše Vatican News.

Post Tags
Share Post