Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Crkva u Njemačkoj predlaže novi zajednički sustav azila za Europsku uniju

Njemački Caritas, njemačka Isusovačka služba za izbjeglice i Komisija za migracije Njemačke biskupske konferencije izradili su prijedlog zajedničkog sustava azila za Europsku uniju, objavila je u srijedu 26. travnja KNA.


Prema dokumentu koji je KNA dobila na uvid, postupak dobivanja azila ubuduće bi trebala provoditi Europska agencija za azil, koja bi bila i odgovorna za njega.

Europska agencija za azil, sukladno tome prijedlogu, imala bi ispostave u zemljama članicama Unije. Uredbe EU, primjenjive u zemljama članicama, pritom bi predstavljale podlogu za odluke o zahtjevima za azil i obliku postupka.

Tražitelji azila koji spontano bez dozvole ulaze u EU, trebali bi se nakon prelaska granice identificirati u registracijskim centrima, gdje bi bili podvrgnuti i sigurnosnoj provjeri. Ti bi centri bili u nadležnosti Europske agencije za azil i trebali bi biti organizirani tako da poštuju otvorenost i ljudsko dostojanstvo. Ukoliko bi bilo potrebno, tražitelji azila ondje bi dobili i zdravstvenu pomoć.

Prijedlog nadalje predviđa da tražitelj azila ima aktivnu ulogu u postupku. Ukoliko postoje obiteljske veze u nekoj od članica EU, kao i u slučaju da je tražitelj azila ranije legalno boravio u nekoj od članica, da poznaje jezik neke od članica ili ondje ima profesionalne kontakte, postupak bi se trebao provesti u toj zemlji.

Autori dokumenta napominju kako im je jasno da nije moguće ostvariti cilj zajedničkog europskog sustava azila. Stoga smatraju kako bi se kao korak u tome smjeru trebao razviti sustav koji pragmatično uzima u obzir stvarno stanje u EU, realno se oslanja na postojeći sustav i koristi pozitivna iskustva.

Države članice EU, stoji u dokumentu, trebale bi predočiti prognozu budućih prihvatnih kapaciteta. Pritom bi se moglo osloniti na iskustva s prihvatom izbjeglica iz Ukrajine putem platforme solidarnosti koju je uspostavila Europska komisija, izvijestila je KNA.

Post Tags
Share Post