Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Digitalne pripreme za Svetu godinu 2025. – dostupna mrežna stranica, planirana je aplikacija za hodočasnike

Koncem sljedeće godine započinje veliki događaj za sveopću Crkvu: Sveta godina 2025. U Rimu se očekuju milijuni hodočasnika, a Vatikan je u pripremama, među ostalim i digitalno, izvijestila je 9. svibnja KNA.


Povjerenik za proslavu jubileja nadbiskup Rino Fisichella u utorak 9. svibnja je u Vatikanu predstavio prve rezultate i projekte. Od srijede će mrežna stranica za nadolazeću obljetnicu biti dostupna na devet jezika, a ljudi se mogu prijaviti za hodočašće i događaje od rujna. Točan datum otvaranja u prosincu 2024. još nije određen. To će biti objavljeno takozvanom papinskom bulom 9. svibnja iduće godine.

Registracijom na novoj mrežnoj stranici hodočasnici dobivaju svojevrsnu digitalnu iskaznicu. Prijava je besplatna, dok se uz malu nadoplatu može kupiti i hodočasnička iskaznica s posebnim rimskim popustima. Svaka kartica ima QR kod. To omogućuje pristup jubilarnim događajima i Svetim vratima. Taj poseban ulaz u crkvu, posebno u baziliku svetog Petra, otvoren je samo u Svetim godinama. Prema katoličkoj tradiciji, ulazak kroz takva vrata s molitvom, ispovijedi i primanjem euharistije donosi oproštenje vremenitih kazni za grijehe.

Drugi ključni element hodočašća u Svetoj godini je posjet određenim rimskim crkvama. Osim klasičnog hodočašća u sedam crkava, hodočasnici bi trebali putem internetskog portala moći samostalno planirati svoje putovanje za 2025. godinu. Jedna tura posvećena je primjerice rimskim crkvama koje su posvećene crkvenim naučiteljima i svecima zaštitnicima Europe.

Hodočasnička aplikacija

Velik dio sadržaja internetskog portala od rujna će se moći pronaći i u aplikaciji Svete godine. Događaj će biti popraćen i putem društvenih mreža. Od 1. lipnja u Via della Conciliazione, koja vodi prema Vatikanu, bit će postavljen hodočasnički centar.

Tema jubileja također će biti posvećena Drugom vatikanskom koncilu pod geslom „Hodočasnici nade“. Zbog toga je Vatikan izdao takozvane „Koncilske knjižice“. Središnji sadržaj Koncila opisan je u 35 knjižica. Serija je trenutno dostupna na talijanskom i španjolskom jeziku, ali bit će prevedena i na druge jezike.

U isto vrijeme, 2025. se obilježava 1700. obljetnica prvog ekumenskog koncila u Niceji. Godine 325. na tom su crkvenom koncilu formulirane osnove kršćanske vjere. Zato bi i druge kršćanske vjeroispovijesti trebale sudjelovati u Svetoj godini. Ekumensko povjerenstvo podupire organizaciju.

Program za mlade

Ostala povjerenstva odgovorna su za kulturni program ili kontakt s mjesnim Crkvama. Kalendar s datumima o posebnim žarišnim točkama Svete godine već je dobro popunjen. Poseban program za mlade planiran je krajem srpnja i početkom kolovoza 2025. godine. To vrijedi i za bolesne i nemoćne osobe u travnju te za starije osobe u listopadu. Lipanj je posvećen gotovo isključivo crkvenim osobama.

Osjetljiva točka su planirani infrastrukturni projekti koji bi trebali biti dovršeni za Svetu godinu. Iznad svega, grad treba učiniti ugodnijim za pješake, primjerice s podvožnjakom ispred Castel Sant’Angelo. Osim toga, trebalo bi obnoviti trgove oko Vatikana i kupiti nove autobuse i vlakove. Republika Italija i njezin glavni grad za to planiraju ulaganja od 4 milijarde eura.

Vatikan, grad i država su u bliskom kontaktu oko priprema. Nadbiskup Fisichella najavio je u utorak da će gradnja uskoro početi. Glavni radovi za jubilej trebali bi biti završeni do 8. prosinca 2024. godine. Posljednja Izvanredna Sveta godina započela je 8. prosinca 2015. Posljednja redovna jubilarna godina – koja se redovito slavi svakih 25 godina – otvorena je 24. prosinca 1999. godine.

Post Tags
Share Post