Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Dikasterij za kauze svetaca: Nerođeno dijete obitelji Ulma kroz mučeništvo je kršteno krvlju

Budući da su skrivali Židove od nacista, njemački okupatori ubili su cijelu obitelj Ulma. Sada će biti proglašena blaženom, također i najmlađe dijete rođeno u vrijeme mučeništva. Vatikan je u utorak 5. rujna jasno potvrdio kako stvarno nekršteno dijete doista može postati blaženim, izvještava katholisch.de.


Nerođeno dijete obitelji Ulma, koje će ovog vikenda, u nedjelju 10. rujna, biti proglašeno blaženim, primilo je krštenje krvlju kroz mučeništvo svojih roditelja. Istaknuo je to Dikasterij za kauze svetaca u utorak 5. rujna u priopćenju, odnosno bilješci objavljenoj na svojim mrežnim stranicama. Wiktoria Ulma bila je u „poodmakloj trudnoći“ u vrijeme ubojstva, kojim su ona i njezina obitelj postali žrtve, a sin je „rođen u vrijeme mučeništva svoje majke“, prema priopćenju koje potpisuju kardinal prefekt Marcello Semeraro i tajnik Dikasterija nadbiskup Fabio Fabene. Kao razlog za pojašnjenje, Dikasterij se poziva na „nedavno objavljenu vijest u tisku“ o mučeništvu obitelji, ne navodeći daljnju pozadinu.

U životopisu obitelji objavljenom prošle godine u povodu izdavanja dekreta o proglašenju blaženima već je naglašeno da je to dijete primilo krštenje krvlju. Dekret se izričito odnosi na Jozefa i Wiktoriju Ulmu i njihovo sedmero djece, pa tako uključuje i nerođeno dijete. Beatifikacija sljedeće nedjelje u selu Markowa, gdje je živjela obitelj Ulma, prva je u kojoj se jedno takvo dijete službeno prima u krug svetaca ili blaženika. Beatifikacijom se blaženika može regionalno javno častiti i moliti ga za zagovor. Tek nakon kanonizacije dopušteno je javno štovanje u cijeloj Crkvi.

Proglašeni „Pravednicima među narodima“

Obitelj Ulma ubila je njemačka policija u Poljskoj 1944. jer su godinu i pol dana skrivali osam Židova na svojoj farmi od okupacijskih snaga kako bi ih zaštitili od deportacije u logor istrebljenja. Osam muškaraca i žena strijeljano je prije obitelji Ulma. Obitelj se u Poljskoj smatra simbolom pomoći Židovima i mučeništva tijekom njemačke okupacije. Izraelski memorijalni centar Yad Vashem dodijelio je 1995. godine članovima obitelji Ulma počasnu titulu „Pravednika među narodima“.

Osim sakramentalnog krštenja vodom, Crkva od najstarijih vremena poznaje i krštenje krvlju. „Oduvijek je Crkva čvrsto uvjerena da su svi koji su podnijeli smrt radi vjere, premda nisu primili krštenje, kršteni svojom smrću za Krista i s njime. To krštenje krvlju, kao i želja za krštenjem, donose plod krštenja, a da po sebi nisu sakrament“, kaže Katekizam Katoličke Crkve. Za djecu koja umru a da nisu krštena, Katekizam kaže da su ona povjerena Božjem milosrđu i da postoji opravdana nada da za njih postoji put spasenja, izvještava katholisch.de.

Izvor: IKA

Post Tags
Share Post