Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Državno natjecanje iz Vjeronauka

Državno natjecanje iz Vjeronauka održano je od 8. do 10. svibnja 2023. godine u Pregradi i Tuheljskim Toplicama. Prvog dana, nakon dugog puta uz pjesmu i dobro raspoloženje, u poslijepodnevnim satima stigli smo u Tuheljske Toplice i iskoristili večer za ponavljanje sadržaja i odmor uz šetnju i kupanje na bazenima.

Drugog dana bilo je upriličeno svečano otvaranje natjecanja u srednjoj školi u Pregradi nakon kojeg je uslijedilo pisanje testa. Nakon prvog dijela natjecanja, posjetili smo Veliki Tabor bogat povijesnim zanimljivostima vezanima osobito uz obitelj Ratkaj. U poslijepodnevnim satima posjetili smo svetište Majke Božje Jeruzalemske koje se smjestilo na pitomom zagorskom brijegu iznad Krapine, na Trškom Vrhu. U prekrasnoj baroknoj crkvi župnik nam je predstavio povijest crkve i svetišta te smo uz anđeoske glasove dječjeg zbora zadivljeni promatrali oslikane zidove koji prikazuju događaje iz povijesti spasenja. Uz okrjepu, spontano smo zapjevali nadahnuti viđenim i doživljenim. Radosni smo krenuli u župnu crkvu u Pregradu u kojoj su nam sudionici prve Vjeronaučne olimpijade, održane davne 1973. godine u Pregradi, prenijeli svoja iskustva i sjećanja. Eto razloga zašto se pedeset godina poslije, na zlatni jubilej, Vjeronaučna olimpijada održava u lijepom zagorskom gradu. Sudjelovali smo na misnom slavlju koje je predvodio mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački. Otac biskup nam je uputio poticajne i tople riječi kojima nam je posvijestio plodove ovakvih natjecanja, zapravo zajedništva koje se iz njega rađa. Vjeronaučna olimpijada donosi plodove za cijeli život! Sadržaji o našim dragim svetištima ispunjavaju dušu dobrom i potiču na oživotvorenje naučenog, štoviše, nose nas kroz život.

Posljednjeg dana uslijedilo je objavljivanje poretka, drugi dio natjecanja rješavanjem kviza Tko želi biti Isusov milijunak? i proglašenje pobjednika. U kategoriji osnovnih i srednjih škola prvo mjesto osvojili su učenici iz Nove Gradiške. Iz Splitsko-makarske nadbiskupije najbolji plasman ostvarili su učenici iz osnovne škole Tučepi, osvojivši drugo mjesto. Učenici iz osnovne škole dr. Franje Tuđmana iz Brela kao i učenici IV. gimnazije Marko Marulić iz Splita osvojili su šesto mjesto. Učenici Gimnazije Dinka Šimunovića iz Sinja osvojili su osmo mjesto, a učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije Don Frane Bulić iz Splita deveto mjesto. Čestitamo svima na izvrsnim rezultatima! Nakon natjecanja, uz dobro raspoloženje i pjesmu, radosni i obogaćeni novim poznanstvima i iskustvima, vratili smo se našim domovima.

Post Tags
Share Post