Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Duhovnost Reda sestara Pohoda Marijina

Sv. Ivana Franciska de Chantal je, sa sv. Franjom Saleškim, osnovala Red sestara Marijina Pohođenja. Uz nekoliko misli s. Alojzije Martinčević upoznajte samo mali dio duhovnoga bogatstva koje ove redovnice čuvaju i stvaraju svojim ustrajnim molitvama i pokorom.


“U središtu duhovnosti Sestara Pohoda Marijina nalazi se kontemplacija i nasljedovanje Isusa u njegovim poniženjima i skrovitom životu. Sv. Franjo Saleški i sv. Ivana Franciska nisu imali nakanu voditi svoje kćeri do savršenstva laganim putem. Njihovo zemaljsko hodočašće ostvaruje se u zajednici, a život u zajednici je vrelo i prilika za odricanje”, podsjeća s. M. Alojzija Martinčević iz zagrebačkog Samostana Pohoda Marijina na stranici kapele Corpus Domini.

“Svaka koja ima Božji poziv donosi sa sobom svoje sposobnosti, ali i svoje pogrješke. Za taj život traži se duh duboke poniznosti i blagosti prema bližnjemu. Dakle, cijelu duhovnost sestara Pohoda Marijina možemo sažeti u ove riječi Gospodinove: “Učite se od mene, jer sam krotka i ponizna srca” (Mt 11,29).

Poznata su ukazanja svetoj Margareti Mariji Alacoque u samostanu u Paray-le-Monialu. Još prije tih ukazanja pisala je jedna sestra Pohoda Marijina: “Naš sveti Utemeljitelj osnovao je u Crkvi red, da časti dostojno Srce Isusa Krista u njegovim najdražim krepostima, koje su ujedno temelj pravila i konstitucija reda Pohoda Marijina. Pobožnost Presvetom Srcu divno se slaže s duhovnošću sestara Pohoda Marijina.”

Sveti Franjo predložio je svome redu kontemplaciju i nasljedovanje utjelovljene Riječi, njegovih poniženja u skrivenom životu i na Kalvariji. Bio je potresen neizrecivom ljubavlju Oca i Sina. Govorio je: “Umirući Spasitelj nas je rodio kroz otvor svoga probodenog Srca.” Nije dakle čudno da je, tražeći grb za red Sestara Pohoda Marijina, izabrao jedno srce, probodeno dvjema strelicama i okruženo trnovim vijencem. U njega su upisana imena Isusa i Marije.

U to vrijeme smatralo se savršenstvo posljedica strogoga života. Držalo se da je ta strogost svetost, a ne samo put do svetosti. Ljudi su mislili da svetost raste na uništenom tijelu. Salezijanska duhovnost odabrala je put zadovoljštine.”

Dodajmo ovome da je karizma reda Sestra Pohoda Marijina potpuno predanje Bogu i bližnjemu, koje se pokazuje u nasljedovanju Isusa Krista, u molitvi i radu. Život redovnica odvija se u klauzuri u kojoj nastoje izgraditi zajednicu ljubavi poput one u nazaretskoj obitelji, a danas u svijetu ima ukupno 150 samostana: 88 u Europi, 51 u Americi, 8 u Africi i 3 na Istoku.

Više o Redu sestara Marijina Pohoda možete saznati OVDJE.

Post Tags
Share Post