Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Francuski biskupi žele da teolog Henri de Lubac bude proglašen blaženim

Francuski biskupi žele otvoriti proces beatifikacije kardinala Henrija de Lubaca (1896. – 1991.). Najavili su to na kraju svog redovitog zasjedanja u petak 31. ožujka u Lurdu, izvještava Katolička novinska agencija KNA.

Isusovac Henri de Lubac razvio je teologiju koju je tadašnji Papa isprva zabranio. Kasnije je pripremao Drugi vatikanski koncil te postao kardinal. De Lubac je imao značajan utjecaj na teologiju 20. stoljeća, bio je jedan od pionira takozvane nove teologije („Nouvelle Theologie“).

Rođen u mjestu Cambrai 1896. godine, u isusovački je red stupio 1913. godine sa 17 godina. De Lubac je svoj novicijat proveo na otoku Jersey jer je u Francuskoj od 1904. godine Družba Isusova bila zabranjena. Godine 1917. teško je ranjen u glavu na fronti u Prvom svjetskom ratu. Iz iskustva u rovovima imao je dojmljivo cjeloživotno sjećanje na dijalog s kolegama koji nisu bili vjernici.

Zaređen 1927. godine, de Lubac je postao profesor fundamentalne teologije u Lyonu. Godine 1938. objavljena je njegova prva knjiga, „Catholicisme“. Ubrzo su uslijedila i druga djela, uključujući „Surnaturel“. Nakon tog djela i za vrijeme Papine enciklike Humani generis, u kojoj je papa Pio XII. osudio „Nouvelle Theologie“, de Lubacu je 1950. zabranjeno poučavanje. Sljedećih deset godina iskoristio je za daljnji razvoj svojih teoloških misli.

Priprema za koncil

Godine 1960. ponovno je stekao naklonost Rima kada ga je papa Ivan XXIII. imenovao u teološko Pripremno povjerenstvo za Drugi vatikanski koncil (1962. – 1965.). Kasnije je sudjelovao u izradi nekih od najvažnijih koncilskih tekstova: Konstitucije o Objavi (Dei Verbum), o Crkvi (Lumen Gentium) i o Crkvi u svijetu (Gaudium et spes).

Godine 1969. papa Pavao VI. predložio je da ga proglasi kardinalom, ali de Lubac se nije složio. Godine 1983. Ivan Pavao II. ipak ga je proglasio kardinalom, ali uz izuzeće od ređenja za biskupa. Isusovac je preminuo od starosti u Parizu u rujnu 1991. godine.

Francuski su biskupi na svom redovitom zasjedanju izglasali i više od 60 prijedloga za borbu protiv seksualnog zlostavljanja u Crkvi. Katalog su im predstavili laici i klerici, kako su izvijestile novine La Croix u petak 31. ožujka. Većina mjera je usvojena, neke su odbijene jer su ih biskupi smatrali preskupima ili restriktivnima, prenosi KNA.

Post Tags
Share Post