Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Hodočašće mladih Splitsko-makarske nadbiskupije “Od Gospe do Gospe”

Tradicionalno hodočašće mladih “Od Gospe do Gospe” okupilo je i ove godine, 12. i 13. kolovoza, nekoliko tisuća mladih vjernika.


Hodočasnički put, u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, započeo je sinoć u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu. Ondje su mladi mogli pristupiti sakramentu pomirenja kako bi čista srca krenuli na put do Gospina svetišta u Sinju.

Euharistijsko slavlje u crkvi Svete Obitelji predvodio je apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije nadbiskup Želimir Puljić, u suslavlju s povjerenikom Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije don Ivanom Terzeom, don Rokom Kaštelanom i don Renatom Pudarom.

Prisjećaju se u homiliji pastirskog pohoda svetog Ivana Pavla II. Solinu 1998. godine, mons. Puljić je kazao: “Nakon jutarnjega misnog slavlja na splitskom Žnjanu, sv. Ivan Pavao II. je u Solinu imao susret s katehetama, mladima i crkvenim pokretima.”

On, koji je bio ‘sav Gospin’, molio je za blagoslov hrvatskoga naroda. Isto tako, kada je primio hodočasnike iz Hrvatske tijekom Branimirove godine (1979.), u bazilici sv. Petra je slavio misu na hrvatskom te je i homiliju izrekao na našem jeziku. Ivan Pavao II. je jako volio i poštovao naš narod te bez njega nikada ne bi bilo naše slobode, niti bismo se izvukli iz svih nevolja koje su nas zadesile.”

Na kraju mise don Ivan Terze je zahvalio mons. Puljiću na predvođenju slavlja i poticajnim riječima, PU Splitsko-dalmatinske županije i Hitnoj medicinskoj pomoći na suradnji te svim svećenicima koji su bili na raspolaganju za sakrament pomirenja. Hodočasnicima je poželio da im noć tišine, molitve i hoda bude korisna za duhovnu izgradnju te da nakane koje nose u srcima budu uslišane od Gospe koja je naša najmoćnija zagovornica.

Mladi hodočasnici u Sinj su, nakon višesatnog noćnog pješačenja, stigli u ranim jutarnjim satima i u 6 sati sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je predvodio nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih don Ivan Terze, uz koncelebraciju don Roka Kaštelana, don Nikole Mikačića, don Ivana Lovrića i gvardijana fra Marinka Vukmana.

“Marija sve zna. Ona je Majka. Kao što je učinila na svadbi u Kani kad nitko nije znao što napraviti, ona je reagirala i pomogla. Dala je nadu kad nade više nije bilo. Zar se i mi često ne osjećamo kao da nade nema, kao da ne može biti bolje u mom gradu, domovini ili obitelji! Zar nam se ne čini da su se sve sile udružile da nam unište narod, obitelj, poštenje i vjeru u ljude? Evo mjesta gdje možemo tražiti odgovore na naša pitanja. Ovdje ispred lika Čudotvorne Gospe Sinjske koja je žena, majka i učiteljica. Tko će nas bolje razumjeti od nje?”, rekao je don Ivan.

Mladima je poručio da se ne boje pasti na koljena i iskazati svoju vjeru te se prisjetio riječi koje je papa Ivan Pavao II. mladima rekao pri posjetu Solinu: “Ne vjerujte onima koji vam obećavaju lagana rješenja. Bez žrtve se ne može sagraditi ništa veliko”

Izvor: Slavko Blažić – SMN

Post Tags
Share Post