Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Hrvatska marijanska svetišta u pjesmi

Mnoga marijanska svetišta diljem Lijepe naše, u kojima se čak i po više stoljeća štuje Majka Božja, pored hodočasnika koji ih posjećuju imaju i umjetnike koji svoja djela posvećuju upravo tim svetištima. Tu svakako prednjače pjesnici, tekstopisci i skladatelji koji, što iz zahvalnosti, što iz potrebe, svoje pjesme pišu na tu temu.


Najveće nacionalno svetište, ono u Mariji Bistrici ima desetak pjesama te čak i jedan mjuzikl. Najpoznatija je svakako “Majko Božja Bistrička” koja ima dvadesetak snimljenih obrada među kojima se ističu one Elvire Voće, Vere Svobode, VIS-a Žeteoci, klape Bistrica, ŽVA Fiola te Klape sv. Juraj HRM. Klapa Bistrica snimila je album marijanskih pjesama na kojem se nalaze: “Bistrička popevka” i “Čuvaj nas mati”, posvećene upravo bistričkom svetištu, podsjeća Slavko Nedić u članku na portalu Glazba.hr.

Pjesme na tu temu snimili su i Zdenka Vučković: “Mati Bistrička kraljice mira”, Lepi cajti: “Tebi Bistrička mati” i Nikola Hižar: “Crna Djevo”. Svetištu Marija Bistrica je posvećen i mjuzikl Majka Božja Bistrička Zrinka Tutića i Željka Pavičića.

Jadranska Gospina svetišta

I Gospi Sinjskoj posvećeno je desetak pjesama, a i radnja mjuzikla Mirakul odnosi se na to svetište. Od poznatijih pjesama izdvajam: “Gospe Sinjska” koja ima više verzija, najprije su je snimili Dražen Žanko i Božena Svalina, potom Max Hozić i Lidija Horvat Dunjko, a i Gradski zbor Brodosplit. Zatim, tu je “O Gospe Sinjska” koju su snimili Elvira Voća te klape Sinj i Sveti Juraj HRM, “Himna Gospi Sinjskoj” u izvedbi Barbare Othman i Nene Kero, “Gospe Sinjska, usliši nas” Dražena Žanka i “Čudotvorna Gospe Sinjska” koju izvodi Vedran Vegar.

Klapskih pjesama posvećenih Gospi Sinjskoj ima poprilično: “Gospe Sinjska zovemo te”  klape Filip Dević-Dalmatinke, “Gospe Sinjska, Majko Rame” klape Sinj, “Sinjska milostiva Gospe” klape Munita te “Sinjskoj Majci” sastava Ujaci. I Nenad Bach je, u suradnji s klapom Sinj, snimio skladbu “Gospe Sinjska”.

Svetištu na Trsatu posvećene su pjesme: “Gospa od Trsata” u izvedbi klape Nevera, “Majko naša Gospo od Trsata” klape Kastav, “Majko naša Trsatska” Mirjane Bobuš, “Majko Božja Trsatska” koje su snimili Opatijski suveniri i Maja Blagdan, “Gospa Trsatska” u izvedbi Maje Tadić.

Gospu časte i Slavonci

Svetište u Šumanovcima, zahvaljujući Krešimiru Stipi Bogutovcu, dobilo je svoju himnu pod nazivom “Šumanovci sveto mjesto mira”, koju su u stilu Band aid-a izveli: Branko Ilakovac, Blanka Došen, Vlatka Kopić-Tena, Marta Nikolin, Igor Delač, Krešimir Lakota Laki, Kruno Golubičić, Marinko Blažinkov, Željko Lončarić-Žec, Viktorija Kulišić Đenka, Marija Pavković-Snaša, Mijo Jagrić-Miša, Stanko Šarić, Darko Ergotić, Pero Galić, Franjo Juzbašić, Stjepan Jeršek-Štef i Šima Jovanovac. A ove godine, povodom 650. obljetnice svetišta napravljena je još jedna nova skladba, “Gospi Šumanovačkoj”, koju izvode Stanko Šarić, Jacques Houdek i Pero Galić. Iste godine pjesmu posvećenu istom svetištu pod nazivom “Gospi Skrovitoj” snimila je Viktorija Kulišić Đenka.

Gospi od Kamenitih vrata također je napisano više skladbi. Jedna od najpoznatijih je “Majko naša s Kamenitih vrata”, koju su napisali Drago Britvić i Stjepan Mihaljinec i koja ima više obrada, a najpoznatija je svakako ona u izvedbi Elvire Voće. I pjesma “Majko Božja Kamenitih vrata” koju su napisali Željko Krznarić i Dragan Spajić ima više obrada, a svakako treba spomenuti onu Zrinke Glavaš, voditeljice Laudato televizije i Pere Galića i Opće opasnosti.

Ostala svetišta

Svetištu i Gospi od Zdravlja snimljene su dvije pjesme. Snimili su ih Dalibor Ivanišević (“Gospi od Zdravlja”) i klapa Basca (“Gospi o’ zdravlja”). I svetištu Gospe od Zečeva su snimljene dvije skladbe: “Mila Majko od Zečeva” klape Kalelarga te “Svjetionik ljubavi”, koju je napisao i snimio Rikard Kraguljac.

Biskup Ante Ivas napisao je tekst i glazbu za skladbu “Gospi od Vrpolja” te je i snimio u suradnji sa sastavom Laudantes iz Šibenika. Svećenik don Gašpar Dodić napisao je skladbu “Gospi od Starog Grada”, koju je snimila klapa Leggiero.

Marta Nikolin i Slavonski bećari snimili su skladbu “Gospa od Aljmaša”, a Tomislav Jakobović “Himnu Gospi od Utjehe”. Klapa Mareta snimila je skladbu “Gospo od Cavtata”.

I za kraj, spomenimo i skladbu “O Sveta Marijo” Nane Prše (negdašnjeg pjevača grupe Stakleno zvono) koja pjeva ne o jednom, nego o tri naša velika svetišta: Mariji Bistrici, Sinju i Aljmašu.

Izvor: HKM – Slavko Nedić

Post Tags
Share Post