Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

I provincija Bosna Srebrena se ispričala zbog riječi fra Mate Vincetića

Franjevačka provincija Bosna Srebrena priopćenjem za javnost kojega je potpisao provincijal fra Zdravko Dadić ogradila se od stavova koje u svojoj propovijedi u nedjelju, 20. kolovoza u crkvi na Plehanu izrekao njezin član fra Mato Vincetić.„Fra Matine stavove u dijelu objavljene propovijedi o migrantima muslimanske vjere i o pravovjernosti koja se temelji isključivo na (ne)blagostanju, smatramo kršćanstvu protivnima, a duhu franjevaštva, na poseban način višestoljetnom djelovanju bosanskih franjevaca, sasvim stranima. Napominjemo da Crkva na braću muslimanske vjere gleda s iskrenim poštovanjem (Nostra aetate, 3), a migrante, u svjetlu svetopisamskog, napose Isusovog nauka, smatra svojom braćom i sestrama kojima kršćani duguju ne samo poštovanje nego i konkretnu pomoć. Isusova Radosna vijest, napose njegove zapovijedi ljubavi i milosrđa koje životom želimo ostvarivati, u suprotnosti su s bilo kakvim, osobito ne nasilnim, osvajanjem i suprematskim, odnosno prozelitskim djelovanjem. Isus se nije, kako je (in)direktno u svojoj propovijedi protumačio fra Mato, naslađivao mukama žene Kanaanke, nego joj je, naprotiv, pokazao rijetko viđeno suosjećanje, nepredvidivost Božje milosti i izrekao pohvalu veličini njezine vjere – nje koja je za Isusove sunarodnjake slovila kao nevjernica. Isusova svjesna pristranost prema svim osobama koje pate, kao i njegova patnička žrtva na Križu, trajni su podsjetnik svim ljudima – napose nama kršćanima i katolicima – obveze konkretne blizine i suosjećanja s ljudskim patnjama, u kojima je, vjerujemo, na poseban način Bog prisutan“, navedeno je u priopćenju uz podsjećanje na nužnost dijaloga i riječi pape Franje: „Dijalog je situiran između ispovijedanja vjere u Krista i otvorenosti prema različitima, uz poštivanje i iskreno uvažavanje svake osobe, dakle suprotno od relativizma, zatvorenosti u sebe, suprotno od strategije osvajanja.“

Istaknuto je da unatoč mogućim zakulisnim političkim i osvajačkim planova, manipuliranjem sa sudbinom najbjednijih ovoga svijeta u globalnom migracijskom valu vjernici vjerni Kristovom evanđelje propovijedaju i prakticiraju djelatnu ljubav prema svima, ne uvjetujući je ničim.

„Zato uz iskrenu ispriku svima koje su poruke našega fra Mate Vincetića povrijedile, napose pripadnicima muslimanske vjere i migrantima koje su nepravedne strukture svijeta i ljudska bešćutnost pokrenule na put u neizvjesnost i nepoznato, napominjemo da ćemo se, u duhu Evanđelja, sv. Franje i tradicije bosanskih franjevaca nastaviti zalagati za mir i dobro među svim ljudima, koje pozdravljamo upravo ovim franjevačkim pozdravom: ‘Mir i dobro!’“, zaključeno je u priopćenju provincijala Dadića.

Izvor: Nedjelja.ba

Post Tags
Share Post