Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Indijski biskupi kritiziraju apatiju i šutnju o nasilju u Manipuru

Izaslanstvo Konferencije katoličkih biskupa Indije posjetilo je 23. i 24. srpnja 2023. indijsku saveznu državu Manipur te kritiziralo dugotrajnu šutnju i apatiju institucija odgovornih za provođenje zakona i obuzdavanje nasilja, izvijestio je Vatican News.


Izaslanstvo je prilikom posjeta stanovništvu podijelilo potrepštine. Među ostalima, biskupsku konferenciju predstavljali su predsjednik mons. Andrews Thazhath, zamjenik generalnog tajnika o. Jervis D’Souza, izvršni ravnatelj indijskog Caritasa o. Paul Moonjely i nadbiskup Imphala mons. Dominic Lumon.

Bio je to prvi službeni posjet predstavnika biskupske koji je posjetio tu sjeveroistočnu indijsku državu otkako je 3. svibnja eskaliralo nasilje između plemena Kuki i većinskog naroda Meitei.

Nasilje još uvijek traje, dosad je ubijeno više od 160 osoba, deseci tisuća ostali su bez domova, a 349 crkvi i institucija je uništeno ili oštećeno.

Biskupska konferencija priopćila je da je izaslanstvo posjetilo nekoliko područja pogođenih nasiljem i „vidjelo uništenje privatnih domova, crkvi/bogomolja, škola i institucija na raznim mjestima duž puta u velikim razmjerima“.

Izaslanstvo je opisalo da je potresno vidjeti napuštena mjesta i izrazilo je zabrinutost zbog trenutne situacije i budućnosti onih koji su morali pobjeći, kao i budućnosti njihove djece usred ranjive situacije.

U priopćenju se također navodi da Indijski Caritas na tu „krizu bez presedana“ odgovara od samog početka pružajući humanitarnu pomoć i podupirući humanitarne kampove u suradnji s američkim Caritasom (Catholic Relief Services – CRS), te organizacijama Diocesan Social Services Society (DSSS) i Social Service Wing nadbiskupije Imphal. Caritas je dosad pružio humanitarnu pomoć u vrijednosti od 30 milijuna rupija (više od 330 tisuća eura).

Crkva u Indiji na krizu je odgovorila i molitvom, organiziranjem mirovnih skupova i mobiliziranjem sredstava za potporu pogođenim ljudima, piše nadalje.

Izražavajući duboku tugu zbog dugotrajnog nasilja u Manipuru i osuđujući „sve oblike nasilja, zlodjela i napada“, izaslanstvo je osudilo „dugotrajnu šutnju i apatiju institucija za provođenje zakona“ za njihovo obuzdavanje.

Također su uputili apel vladi „da podrži sekularni vez“ njihove „zemlje, ojača ustavne vrijednosti i njeguje okružje mirnog suživota različitih zajednica“.

„Pozivamo sve zainteresirane osobe da uđu u proces dijaloga i usredotoče se na razvoj svih dijelova naroda da bi se uspostavio mir i sklad u Indiji, posebice u državi Manipuru“, dodaje se.

Izaslanstvo je Manipur posjetilo pet dana nakon što je objavljen snimak masovnog silovanja dviju žena od 4. svibnja. Objavljivanje videozapisa izazvalo je reakcije zbog kojih se indijski premijer Narendru Modija po prvi put progovorio o nasilju u Manipuru, objavio je Vatican News.

Post Tags
Share Post