Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Irski biskupi: Još smo uvijek podijeljen narod

Dvadeset i pet godina nakon mirovnog sporazuma o Sjevernoj Irskoj, irski biskupi i dalje vide duboke podjele u svome narodu, proizlazi iz uskrsne poruke predsjednika Irske biskupske konferencije nadbiskupa Eamona Martina, objavila je KNA.

U poruci objavljenoj na Veliku subotu, 8. travnja, predsjednik Irske biskupske konferencije, nadbiskup Armagha i primas cijele Irske Eamon Martin kaže kako osjeća zahvalnost zbog mirovnog sporazuma na Veliki petak 1998. „S druge pak strane, u ime naše djece i unuka žalostan sam jer smo još uvijek podijeljen narod, razdijeljen nepovjerenjem, sektaštvom i neprestanim ugrozama od strane paravojnih skupina“, poručio je.

„Čini se da nismo u stanju dogovoriti se kako bismo organizirali vlast u razumnom razdoblju na normalan način“, tvrdi nadbiskup, osvrćući se na dugu krizu vlasti u Sjevernoj Irskoj.

Unionističko-protestantska stranka DUP prosvjedujući protiv pravila post-Brexita sprječava sastavljanje regionalne vlade s republikansko-katoličkom strankom Sinn Fein, koja je na izborima prošle godine dobila najviše glasova.

Idućeg tjedna navršava se 25 godina od potpisivanja mirovnog sporazuma na Veliki petak. Republika Irska, Velika Britanija i najvažnije sukobljene strane u Sjevernoj Irskoj potpisale su 10. travnja 1998. mirovni sporazum u jednoj crkvi u Belfastu. Sporazum sadrži dogovor o izbjegavanju nasilja, sazivanje sjevernoirskog parlamenta i mogućnost referenduma o ponovnom ujedinjenju s Irskom.

Procjenjuje se da je sukobima između proirskih katolika i probritanskih protestanata između 1969. i 1998. poginulo do 4000 ljudi, polovica toga broja bili su civili.

Post Tags
Share Post