Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Kaldejski patrijarh Sako pod pritiskom iračkih vlasti

Kršćani na sjeveru Iraka prosvjedovali su u četvrtak 13. srpnja u znak potpore kaldejskom katoličkom patrijarhu kardinalu Louisu Raphaelu Sakou, kojemu su vlasti oduzele pravo odlučivanja o crkvenoj imovini, objavio je Kathpress u petak 14. srpnja.


Na skupovima u Ankawi pokraj Erbila u Autonomnom podučju Kurdistana i u Karamlesu u Ninivskoj nizini prosvjednici su tražili pravdu za patrijarha.

Poglavar Kaldejske katoličke Crkve kardinal Sako došao je u sukob s iračkim vlastima, a irački predsjednik Abdul Latif Rashid proglasio je 3. srpnja nevažećim dekret što ga je 2013. donio njegov prethodnik Jalal Talabani. Dekretom su patrijarhu prenešene široke ovlasti u upravljanju kaldejskim zakladama, a ujedno je priznat i kao poglavar Kaldejske katoličke Crkve.

Predsjednik Rashid donio je tu odluku nakon susreta s Rayanom Al-Kildanijem, vođom oružane skupine „Babilonske brigade” i političkog Babilonskog pokreta. Kildaniju se predbacuje da služi interesima Irana i da želi prodati Iranu iračka bogatstva, uključujući i kršćansku imovinu.

Patrijarh Sako optužuje Kildanija da radi protiv interesa kršćana, iako ih tobože zastupa. Kildani pak predbacuje patrijarhu da se miješa u politiku i narušava ugled Kaldejske Crkve.
Prosvjednici tvrde da je odluka iračkog predsjednika politički motivirana i da se time pokušava protjerati kršćane koji su još ostali u Iraku, a njihovu imovinu konfiscirati. Patrijarhu je predsjednikovom odlukom između ostaloga oduzeto pravo upravljanja crkvenom imovinom.

Patrijarhovi pristaše, među kojima su i neke manje kršćanske političke stranke, zatražili su od iračke vlade da okonča progon kršćana. Pozvali su i međunarodne činitelje i Ujedinjene narode da poduzmu mjere u cilju zaštite imovine kršćana i njihovih Crkava.

Patrijarh je objavio pismo u kojemu naglašava da je odluka predsjednika države „opasnost” za kršćansku zajednicu u Iraku. Namjerava se obratiti pravosuđu ukoliko predsjednik ne povuče svoju odluke. Potez predsjednika Rashida opisao je kao „besprimjeran” i „politički”.

Ozbiljnost stanja potvrđuje i vijest da je patrijarh u četvrtak dobio poziv da se u petak javi na policiju.

Post Tags
Share Post