Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Kardinal Parolin: Europa ne smije prihvatiti nastavak agresorskog rata u Ukrajini

Državni tajnik kardinal Pietro Parolin pozvao je države članice Vijeća Europe da poduzmu akciju i uspostave „konačan i pravedan mir u Ukrajini“, prenosi Vatican News.


46 čelnika država i vlada iz cijele Europe okupili su se na 4. samitu Vijeća Europe, dvodnevnom sastanku u Reykjaviku na Islandu kako bi razgovarali o prioritetima i političkim smjernicama Organizacije u svjetlu promijenjenih geopolitičkih scenarija u Europi.

Državni tajnikkardinal Pietro Parolin predstavljao je Svetu Stolicu na samitu, s obzirom da Sveta Stolica ima status promatrača pri Vijeću Europe.

Govoreći na susretu u srijedu, 17. svibnja kardinal Pietro Parolin uputio je pozdrave pape Franje čelnicima država koji su sudjelovali na samitu. Istaknuo je da Deklaracija tog samita podsjeća da je Vijeće Europe „mirovni projekt“.

Međutim, istaknuo je, citirajući riječi pape Franje, rat u Ukrajini pokazuje da se „strastvena potraga za politikom zajednice i jačanjem multilateralnih odnosa čini sjetnim sjećanjem iz daleke prošlosti“.

Državni tajnik Svete Stolice stoga je podsjetio na „duh“ utemeljenja te Organizacije i ponovno pozvao europske čelnike da se prisjete pitanja koje je papa Franjo rekao u prvom govoru civilnim i političkim vlastima u Budimpešti tijekom apostolskoga putovanja u Mađarsku: „Imajući na umu ratom razorenu Ukrajinu, gdje su kreativni napori za mir?“

Kardinal Parolin je rekao da Europa ne smije zaboraviti ukrajinski narod koji pati i umire. „Ne možemo pasivno prihvatiti da se agresorski rat u toj napaćenoj zemlji nastavlja“, kazao je.

Papin državni tajnik zaključio je svoje obraćanje na samitu Vijeća Europe jamstvom da će Sveta Stolica dati sve od sebe za postizanje mira u Europi i svijetu. „Vrijeme je da se poduzme akcija i uspostavi konačan i pravedan mir u Ukrajini, te u svim ostalim takozvanim ‘sivim’ područjima Europe“, rekao je.

U tome doprinos Svete Stolice nikada neće izostati, istaknuo je kardinal Parolin, nekoliko dana nakon audijencije Svetog Oca i ukrajinskog predsjednika Zelenskog u Vatikanu tijekom koje je potvrđena „potreba nastavka humanitarnih napora za potporu stanovništvu“.

Kardinal Parolin je prije više od tjedan dana, na marginama jednog događanja u Rimu, potvrdio nastavak vatikanske „misije“ za promicanje mira u Ukrajini, o čemu je papa Franjo govorio tijekom svog intervjua na povratnom letu iz Budimpešte, piše Vatican News.

Post Tags
Share Post