Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Kardinal Parolin: Mirna podjela Čehoslovačke, model za mirno rješavanje razlika

Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin slavio je u rimskoj bazilici svete Marije Velike, u ponedjeljak, 17. travnja, misu povodom 30. obljetnice razdruživanja Čehoslovačke i stvaranja Češke i Slovačke Republike, koje je dao kao primjer mogućnosti za mirno rješavanje razlika, kroz dijalog i međusobno poštovanje. Nadahnuće je to za izglađivanje današnjih napetosti među državama, poput onih koje su prouzročile izbijanje rata u Ukrajini


Republika Češka i Republika Slovačka, prije ujedinjene u Čehoslovačkoj, 1. siječnja 1993. godine mirno su se razdvojile, dajući svijetu rječitu lekciju o tomu kako se temeljne potrebe samoodređenja i neovisnosti mogu riješiti u međusobnom poštovanju, miru i istinskom bratstvu. Danas, u svjetlu sukoba kao što je rat u Ukrajini, koji je potaknula Rusija, iskustvo dvaju naroda prije 30 godina i dalje je izvor nadahnuća, model za druge države kako mirno riješiti razlike, kroz dijalog i međusobno poštovanje. Rekao je to Papin državni tajnik kardinal Petro Parolin, citirajući i govor svetoga Ivana Pavla II. u Pragu u svibnju 1995. godine, spominjući se nastanka Republike Češke i Republike Slovačke na misi slavljenoj 17. travnja u rimskoj bazilici svete Marije Velike, povodom 30. obljetnice toga – kako je rekao – važnoga trenutka u povijesti čovječanstva.

Kristov mir je pravednost i sloga

U propovijedi je kardinal Parolin podsjetio, u ovo uskrsno vrijeme, na poruku mira koju nam je dao Krist. Gospodinov mir nije u odsutnosti sukoba, nego u prisutnosti pravednosti i sloge – istaknuo je te primijetio da univerzalna poruka ljubavi i pomirenja nadilazi sve granice i potiče nas na međusobno poštovanje, uvažavanje razlika i prihvaćanje onoga što nas povezuje. Osim toga, istaknuo je važnost solidarnosti i uzajamnoga poštovanja u izgradnji boljega života, u kojemu prevladava trajni mir među ljudima i narodima; mir koji je plod pravednosti i posljedica milosrđa.

Izazovi slavenskih naroda Češke i Slovačke kroz stoljeća

Tijekom stoljeća slavenski narodi toga kraja suočavali su se s različitim izazovima, među kojima sa stranom dominacijom i jarmom – napomenuo je kardinal. Unatoč tomu, duh neovisnosti i samoodređenja nije nikada oslabio i, zahvaljujući neprolaznoj baštini evangelizacije i kulturnoga identiteta, nakon pada komunističkoga režima, doveo je, 1993. godine, do mirnoga razdvajanja Republike Češke i Republike Slovačke – istaknuo je među ostalim kardinal Parolin.

Post Tags
Share Post