Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Kardinal Parolin: Papa imenuje biskupa Shanghaia za dobrobit biskupije i dijaloga

U razgovoru za vatikanske medije Papin državni tajnik kardinal Parolin govorio je o razlozima imenovanja mons. Shena Bina, “cijenjenoga pastira” te ponovno istaknuo želju Katoličke Crkve za dijalogom i izrazio nadu da će se u Kini otvoriti stalni ured za vezu sa Svetom Stolicom


Papa Franjo je danas imenovao biskupa Shanghaia, u kontinentalnoj Kini, mons. Josepha Shena Bina, premjestivši ga iz biskupije Haimen, u pokrajini Jiangsu. O toj je odluci i mogućem razvoju dijaloga između Svete Stolice i vlasti Narodne Republike Kine državni tajnik kardinal Pietro Parolin govorio u intervjuu za vatikanske medije.

Spomenuvši prije svega kako je Privremeni sporazum o imenovanju biskupa u Kini u listopadu 2022. godine produljen za još dvije godine, kardinal je napomenuo da otprilike mjesec dana poslije toga Sveta Stolica morala izraziti iznenađenje i žaljenje zbog vijesti o postavljanju biskupa Johna Penga Weizhaoa kao pomoćnoga biskupa Biskupije Jiangxi koju Sveta Stolica ne priznaje, a o čemu nije bila ni konzultirana ni obaviještena.

Što se pak tiče Shanghaia, Sveta je Stolica obaviještena o odredbi koju su donijele kineske vlasti o premještaju mons. Josepha Shena Bina, biskupa Haimena, ali ni u tom slučaju nije bila uključena. Odluku da se uzme vremena prije javnoga komentiranja tog slučaja valja pripisati potrebi da se pozorno procijeni pastoralno stanje Biskupije Shanghai, koju Sveta Stolica priznaje i koja je predugo bila bez biskupa, kao i prikladnost premještaja biskupa Shena Bina, cijenjenoga pastira – napomenuo je kardinal Parolin.

Dobrobit biskupije i plodonosna pastoralna služba

Oba su premještaja izvršena bez uključivanja Svete Stolice. Čini se da takav način postupanja ne uzima u obzir duh dijaloga i suradnje koji je uspostavljen tijekom godina između Vatikana i kineske strane, i koji je pronašao svoje uporište u Sporazumu – primijetio je kardinal te dodao – Papa Franjo je odlučio ispraviti kanonsku nepravilnost koja se stvorila u Shanghaiu, u svrhu većega dobra biskupije i plodonosnoga obavljanja biskupove pastoralne službe. Nakana je Svetoga Oca bitno pastoralna i omogućit će biskupu Shenu Binu da mirnije radi na promicanju evangelizacije i podupiranju crkvenoga zajedništva. Istodobno se nadamo – napomenuo je – da će on, u dogovoru s vlastima, moći pomoći u pravednom i mudrom rješavanju nekih drugih otvorenih pitanja u biskupiji.

Kardinal je podsjetio da je Privremeni sporazum o imenovanju biskupa u Kini potpisan na dvije godine 2018., te da je potom dva puta obnovljen, 2020. i 2022. godine. Njegovo je temeljno načelo suglasnost u odlukama koje se odnose na biskupe. U slučaju nepredviđenih situacija, valja ih pokušati riješiti iskreno i dalekovidno – rekao je – bolje čitajući ono što je napisano i nadahnjujući se načelima koja su vodila njegovo sastavljanje. To pokušavamo razjasniti u otvorenom dijalogu i u suočavanju s kineskom stranom punom poštovanja – istaknuo je državni tajnik te dodao – Pouzdajući se u mudrost i dobru volju sviju, nadamo se da ćemo doći do pozitivnih zaključaka, korisnih za nastavak puta, nadvladavajući sve teškoće.

Konsenzus poradi sprječavanja nesporazuma

Kardinal Parolin, dakle, insistira na otvorenom dijalogu i susretu s kineskom stranom u međusobnom poštovanju. Premještaji biskupa iz jedne biskupije u drugu nisu kanonska anomalija, nego odredbe koje spadaju u „fiziologiju“ upravljanja Crkvom u cijelom svijetu kada to zahtijevaju pastoralne potrebe i dobro dušā. To stoga nije prepreka ni u Kini – objasnio je. U tom smislu Sveta Stolica nije protiv premještaja biskupa u Kini. Problem bi nastao kad bi se postupalo bez konsenzusa.

Po mom mišljenju – napomenuo je kardinal – pravilna primjena Sporazuma omogućuje da se izbjegnu takve teškoće. Stoga je važno, odnosno prijeko potrebno, da se sva biskupska imenovanja u Kini, uključujući premještaje, obavljaju konsenzusom, kako je dogovoreno, i održavajući živim duh dijaloga među stranama. Trebamo zajedno spriječiti neskladne situacije koje stvaraju nesuglasice i nesporazume također unutar katoličkih zajednica, a dobra primjena Sporazuma jedan je od načina za to, zajedno s iskrenim dijalogom.

Tri hitne teme

Kardinal Parolin se potom osvrnuo na niz slojevitih situacija i otvorenih pitanja u Crkvi u Kini koje valja hitno razmotriti. Pritom je posebno izdvojio samo tri: biskupsku konferenciju; komunikaciju kineskih biskupa s Papom; te evangelizaciju. Prije svega, Sveta Stolica želi vidjeti kako raste odgovornost biskupa u vođenju Crkve u Kini, a za to je potrebno da se što prije prizna Biskupska konferencija opremljena statutima koji odgovaraju njezinoj crkvenoj naravi i pastoralnom poslanju. U tom kontekstu treba se uspostaviti redovita komunikacija između kineskih biskupa i rimskog biskupa, prijeko potrebna za učinkovito zajedništvo, znajući da sve to pripada strukturi i nauku Katoličke Crkve, za koju su kineske vlasti uvijek govorile da ne žele mijenjati.

Valja, međutim, reći da previše sumnji usporava i priječi djelo evangelizacije. Kineski katolici, čak i oni koji su definirani kao ‘tajni’, zaslužuju povjerenje, jer iskreno žele biti lojalni građani i poštovani u svojoj savjesti i vjeri  – istaknuo je kardinal Parolin te napomenuo – Stoga je potrebno prevladati nepovjerenje prema katoličanstvu koje nije vjera koju valja smatrati stranom – a još manje suprotnom – kulturi toga velikog naroda.

Ured za vezu u Kini

Odgovarajući na pitanje kako vidi budućnost dijaloga između Svete Stolice i vlasti Narodne Republike Kine, Papin je državni tajnik prije svega napomenuo da je prihvatio dati taj intervju zato što katolički vjernici, i ne samo oni u Kini, imaju pravo biti prikladno informirani. Kardinal je svjestan da prepreke na putu potkopavaju povjerenje i oduzimaju pozitivnu energiju. Unatoč tomu, razlozi za dijalog čine mu se još jači – kazao je. Problemi su neizbježni, ali ako taj dijalog raste u istini i međusobnom poštovanju, mogao bi se pokazati plodonosnim za Crkvu i kinesko društvo.

Kako bi pomogao da dijalog između dviju strana bude “tečniji i plodonosniji”, kardinal Parolin predlaže otvaranje stalnoga ureda za vezu Svete Stolice u Kini, koji – po njegovu mišljenju – ne bi samo podupirao dijalog s građanskim vlastima, nego bi pridonio potpunom pomirenju unutar Crkve u Kini i njezinom hodu prema željenoj normalnosti.

Na kraju, potpisali smo Sporazum koji se može nazvati povijesnim, ali koji valja primijeniti u cijelosti i na najispravniji mogući način. Danas, u ključnom trenutku njegove provedbe, potrebna nam je dobra volje, konsenzus i suradnja koji su nam omogućili sklopiti taj dalekovidni sporazum. Sveta je Stolica odlučna učiniti svoj dio kako bi se taj put nastavio – istaknuo je na kraju kardinal Parolin.

Post Tags
Share Post