Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Kardinal Parolin: Sporazum Svete Stolice i Vijetnama predstavlja novi početak

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin komentirao je za vatikanske medije dogovor o statusu rezidentnog papinskog predstavnika u Vijetnamu, potvrđujući namjeru obiju strana da nastave surađivati u znaku uzajamnog poštovanja i povjerenja, prenosi Vatican News.


Sveta Stolica i Vijetnam postigli su dogovor o statusu rezidentnog papinskog predstavnika u toj azijskoj zemlji.

Govoreći za vatikanske medije, kardinal Parolin ponovio je različite etape koje su dovele do tog sporazuma, nadahnut s dva izraza: jedan koji je upotrijebio papa Ivan XXIII.: „poznavati jedni druge kako bismo se međusobno cijenili“, te drugi pape Franje: „pokrenuti procese, a ne zauzimati prostore.“

Putevi dijaloga

Kardinal Parolin podsjetio je kako otvaranje odnosa s vijetnamskim vlastima datira iz 1989., kada je kardinal Roger Etchegaray, tadašnji predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir, službeno posjetio Vijetnam.

Sveta Stolica tada je započela praksu godišnjeg posjeta posvećenog dijelom kontaktima s vlašću, a dijelom susretima s biskupijskim zajednicama.

U prosincu 2009. vijetnamski predsjednik Nguyen Minh Triet sastao se s papom Benediktom XVI.

Uzajamno poštovanje

Susret je doveo do formiranja Zajedničke radne skupine Vijetnama i Svete Stolice, koja je otvorila put imenovanju nadbiskupa Leopolda Girellija kao nerezidentnog papinskog predstavnika sa sjedištem u Singapuru, 13. siječnja 2011. godine.

Kardinal Parolin istaknuo je međusobno poštovanje i spremnost za daljni napredak kao bitne vrijednosti za jačanje odnosa između Svete Stolice i Vijetnama.

„Valja istaknuti da je Biskupska konferencija uvijek bila uključena u ovaj proces i davala svoja promišljanja i ocjene“, dodao je kardinal Papin.

Građani neba i zemlje

Nadalje, postupno posredovanje dovelo je do konvergencije u konačnom sporazumu, čiji je cilj bio osigurati da rezidentni papinski predstavnik ima uvjete za obavljanje svoje poslaničke službe s mjesnom Crkvom i vijetnamskim vlastima, kao i za održavanje odnosa s diplomatskim predstavništvima akreditiranima u Vijetnamu.

Kardinal Parolin istaknuo je i načelo življenja po Evanđelju, vrijednost koja je već u 2. stoljeću poslije Krista upućivala kako kršćani svojim načinom življenja pokazuju da su istodobno građani neba i zemlje.

Dijalog izaslanstava dviju država vodio je računa i o životu mjesne Crkve, poštujući slobodu vjeroispovijesti i vjere.

Novi početak

Konkretno, kardinal Parolin je opisao rezidentnog papinskog predstavnika kao „most“ koji će imati dužnost da i dalje unaprjeđuje odnose između Vijetnama i Svete Stolice.

Veze će se učvrstiti sudjelovanjem u slavljima i inicijativama mjesne Crkve i „aspektima koje bismo mogli nazvati građanskim“, istaknuo je.

Zapravo, rezidentni papinski predstavnik, kao što je slučaj s nuncijima, ima zadatak jačati prijateljske odnose između Svete Stolice i Vlade Vijetnama, te će moći sudjelovati na redovnim sastancima diplomatskog zbora i diplomatskim primanjima, kao i imati osobne sastanke s diplomatima.

Sve će se to događati u skladu sa zakonima zemlje i u duhu uzajamnog povjerenja i dobrih bilateralnih odnosa kakvi su se do sada i odvijali, istaknuo je kardinal Papin te dodao: Sporazum ne predstavlja samo cilj, već novi početak u znaku uzajamnog poštovanja i međusobnog povjerenja.

Post Tags
Share Post