Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Kardinal Zuppi: Komunikacija Crkve mora govoriti jezikom srca

Nova knjiga o vatikanskim medijima autora Angela Scelza „Od Koncila do weba. Vatikanska komunikacija i prekretnica reforme“ predstavljena je u utorak 13. lipnja na sveučilištu LUMSA u Rimu, prenosi Vatican News.


Nova knjiga doajena vatikanskih komunikacija opisuje preobrazbu Svete Stolice u svijetu medija od Drugog vatikanskog koncila pa sve do danas. Na predstavljanju su sudjelovali aktualni prefekt vatikanskog Dikasterija za komunikacije Paolo Ruffini, predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Matteo Maria Zuppi i vatikanski medijski velikan pater Federico Lombardi.

Autor Angelo Scelzo do 2016. bio je zamjenik ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice. Prethodno je obnašao i druge dužnosti u komunikacijama Vatikana. Bio je zamjenik direktora L’Osservatore Romano, voditelj komunikacija za Veliki jubilej 2000. i podtajnik Papinskog vijeća za društvene komunikacije. Za Vatikansku nakladničku knjižaru objavio je niz životopisa o svecima i crkvenim osobama.

Specifičnost komunikacije Crkve je u govorenju jezikom srca, a reforma vatikanskih medija koju je želio papa Franjo nije bila izbjeljivanje, nego iskorak u promišljanje cijelog sustava. To je izjavio kardinal Matteo Maria Zuppi, predsjednik Talijanske biskupske konferencije i Papin posebni mirovni izaslanik za posredovanje u sukobu u Ukrajini.

Scelzova knjiga predstavljena je kao široko i artikulirano ispitivanje reforme vatikanske komunikacije, uz sve veću upotrebu društvenih medija. Opisuje preobrazbu koja se dogodila posljednjih godina i velike izazove s kojima se Sveta Stolica suočava u načinu komuniciranja. Autor prati različite značajne etape tog putovanja od komunikacijskog dosega Drugoga vatikanskog koncila do pontifikata pape Franje.

U predgovoru knjige pater Lombardi primjećuje važnost ponovnog praćenja povijesti i ističe da je reforma, čak i sa svojim hrabrim aspektima diskontinuiteta, u duljoj perspektivi također korak u povijesti koja ostaje u tijeku, u kojoj je kontinuitet zajamčen vjernošću poslanja Crkve čiji je komunikacija sastavni dio.

Svi smo znali da je potrebna reforma vatikanskih medija, ali nije bilo nikoga tko je imao hrabrosti pokrenuti taj proces, rekao je pater Federico Lombardi, predsjednik Zaklade Ratzinger i bivši direktor Radio Vatikana i Tiskovnog ureda Svete Stolice. Vatikanski komunikacijski sustav, istaknuo je, nije vezan samo uz sredstva i tehnologiju, nego uz komunikacijski stil svakog Pape, te nastoji slijediti i prilagoditi se načinu na koji se Papa predstavlja u današnjem svijetu, uvijek imajući evanđelje i život Crkve kao temeljni vodič, prenosi Vatican News.

Post Tags
Share Post