Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Kardinal Zuppi: Socijalni rad Crkve je izgradnja mira i njegova obrana

XII. izdanje Festivala socijalnog nauka zaključeno je misnim slavljem koje je slavio predsjednik Talijanske biskupske konferencije (CEI) kardinal Matteo Zuppi u katedrali u Veroni. Odgovornost prema drugima pripada svima, rekao je kardinal, jer nijedan čovjek nije otok, izvijestio je 26. studenog Vatican News.


Socijalni nauk Crkve je odnos „između života i euharistijskog slavlja. Između duhovnog i materijalnog. Između ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjemu.“ Istaknuo je to kardinal Matteo Zuppi, nadbiskup Bologne i predsjednik Talijanske biskupske konferencije u završnoj misi 13. izdanja Festivala socijalnog nauka Crkve u Veroni, koju je predvodio u katedrali tog venecijanskog grada. „Crkva, a time i kršćani žive u svijetu“, istaknuo je kardinal u homiliji, a evanđelje nas, iako ne daje sva rješenja, „uči pronaći odgovor na sve probleme, jer nas uči ljubiti sve osobe“.

Ljubav prema drugima, uči Crkva, mora biti briga svakoga tko ima društvenu odgovornost. „Svi je imamo jer svaki je čovjek društven i nijedan čovjek nije otok – naglašava Zuppi – jer gladan čovjek nije problem s kojim se treba nositi, nego brat koji treba pomoć“. Iz toga proizlazi zalaganje za mir, a društveno djelovanje Crkve je njegova izgradnja i obrana. U tom smislu, nada biskupa Domenica Pompilija je učiniti Veronu „prijestolnicom mira“, zahvaljujući evoluciji događaja kao što je spomenuti festival i događaju kao što je najavljeni posjet pape Franje gradu u svibnju 2024. godine.

„Društveno korisni“ bila je tema ovogodišnjeg izdanja, a sam kardinal Zuppi objasnio je njezino značenje u video poruci emitiranoj tijekom susreta „Edukacija za izbor“. „Tema koju ste odabrali – naglasio je kardinal – vrlo je važna, apsolutno, a još je važnija u ovo vrijeme koje proživljavamo“. „Jer educirati – objasnio je – znači pomagati u izboru, davati alate za izbor. I to je pravi i duboki smisao educiranja koji nikada nije u tome da se nekoga podučava, već dati svakome sposobnost razumijevanja, da zna izabrati ne prema vlastitoj koži, već prema vlastitom znanju, a time i vlastitoj inteligenciji“.

„Bilo je to vrlo dobro izdanje“, istaknuo je za Vatican News Alberto Stizzoli, predsjednik Zaklade Segni Nuovi, organizator festivala. „Možemo napraviti brojčanu procjenu. Svaki dan smo imali oko 1 700 sudionika, imali smo 14 panela, oko 80 govornika. Bilo je stotine volontera koji su radili za festival. Ovo je svakako pozitivna stvar. Ipak, procjena koju više volim davati od numeričke je ona kvalitativna. Ono što mi se najviše sviđa je važna prisutnost mladih ljudi. Ovakva prisutnost, tako stvarna i važna i brojčano, iznenadila me“, kazao je. Sljedeće izdanje festivala bit će u listopadu 2024. i održat će se u središtu Verone umjesto u paviljonima sajma. Cilj je, zaključuje Stizzoli, „što je više moguće uključiti gradsko stanovništvo“.

Izvor: IKA

Post Tags
Share Post