Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Katolički svećenici na okupiranim područjima Ukrajine slobodno vrše svoju službu

Katolički svećenici u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom neometano vrše svoju službu, izjavio je za glasilo passauške biskupije „Passauer Bistumsblatt“ biskup Odese Stanislav Širokoradiuk, prenijela je u petak 30. lipnja KNA.


„Iznenađujuće je što im se zasad ne postavljaju prepreke“, rekao je mons. Širokoradiuk u razgovoru s njemačkim listom. Svećenici vrše svoje poslanje, „slave mise, skrbe se o zajednicama, iako su pod strogim nadzorom invazora, služe vjernicima“, rekao je.

Biskupiji Odesa-Simferopolj pripada i poluotok Krim, koji je Rusija zauzela 2014. godine. Rusija je, kaže biskup Širokoradiuk, napala Ukrajinu jer je Ukrajina odlučila odreći se svoje komunističke i sovjetske prošlosti. To je, tvrdi, najviše razljutilo „vraga u Kremlju“. Prema njegovim riječima, Putinova ideologija ista je kao i ona koju je provodio Staljin masovnim ubojstvima i mučenjima. Staljinovo razorno djelo sada se nastavlja, rekao je mons. Širokoradiuk.

Biskup je oštro kritizirao moskovskog patrijarha Kirila, koji bezrezervno podržava Putina. Kiril „već dugo nije više moralni uzor, čak ni pastir svoga puka, nego sluga države“. Ruski pravoslavni patrijarh „izgubio je ne samo vjeru, nego i temeljnu ljudsku savjest“, rekao je mons. Širokoradiuk.

Glede posljedica rata, naglasio je da „neće biti lako jednostavno oprostiti i izmiriti se, posebice jer ne čujemo ni jednu jedinu riječ oproštenja od onih kojima je potrebno“. Sve će završiti „kao kod Golijata“, rekao je te podsjetio na to kako je David pobijedio Golijata. „Vjerujemo u to, molimo za to i ne postoji druga šansa za pravi i trajni mir“, zaključio je biskup Širokoradiuk, prenijela je u petak 30. lipnja KNA.

Post Tags
Share Post