Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Kineske vlasti zabranile biskupima put u Mongoliju na susret s Papom

Kina je zabranila biskupima i drugim katolicima u zemlji da putuju u Mongoliju povodom posjeta pape Franje, objavio je isusovački časopis „America”.


Pozivajući se na svoje izvore u Vatikanu, u „Americi” su objavili kako, unatoč tomu što su vlasti u Pekingu dopustile avionu kojim putuje Sveti Otac da leti preko kineskog teritorija na putu iz Rima u Ulan Bator i nazad, zabranili su biskupima i ostalim katolicima putovanje u mongolski glavni grad povodom Papinog putovanja. Zabrana, tvrde, došla je iz Radnog odjela Ujedinjene fronte Komunističke partije Kine.

Sveta Stolica je potpisala s Kinom privremeni sporazum 2018. te je dvaput obnovljen – 2020. i 2022. Time su vraćeni biskupi koji su postavljeni bez papinskog mandata u puno zajedništvo s Rimskom Crkvom. Sporazum daje Papi konačnu riječ o imenovanju novih biskupa, a istovremeno osigurava zajednički put za postizanje dogovora o imenovanjima biskupa. Gostujući 2022. na talijanskom informativnom kanalu Tg2, državni tajnik kardinal Pietro Parolin kazao je kako je bilo mnogo poteškoća i da je dug put pred njima.

Međutim, „America” izvještava kako će se na susretu s Papom biti ipak tri kineska biskupa iz Hong Konga i Makaa, koje su posebne kineske administrativne regije. Riječ je o kardinalu Stephenu Chowu, trenutnom biskupu Hong Konga, kardinalu Johnu Tongu Honu, umirovljenom biskupu Hong Konga, te biskupu Stephenu Leeju Bun-sangu iz Makaa.

Kineske vlasti nisu navele razlog za zabranu mjesnim biskupima da putuju u Mongoliju.

Izvor: IKA

Post Tags
Share Post