Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

„Krist je naša budućnost“ moto je Papinog posjeta Mađarskoj

S motom „Krist je naša budućnost“ papa Franjo putuje u Mađarsku kako bi se približio mađarskim vjernicima. To označava Papin 41. apostolski posjet inozemstvu.


Papa Franjo ovaj tjedan kreće na svoje 41. apostolsko putovanje u inozemstvo koje će trajati od od 28. do 30. travnja, izvijestio je Vatican News – u srednjoeuropsku državu Mađarsku. To nije prvi put da je Sveti Otac u glavnom gradu Mađarske. Prilikom prvoga posjeta predvodio je završnu misu 52. međunarodnog euharistijskog kongresa, podsjetio je u petak, 21. travnja na konferenciji za novinare Matteo Bruni, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, na kojoj je predstavio pojedinosti o skorom posjetu.

S motom „Krist je naša budućnost“ Sveti Otac krenut će u svoj trodnevni pohod većinskom kršćanskom narodu, istaknuo je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, iako će ovoga puta Papina poruka nade odjeknuti na novi način jer rat u Ukrajini izaziva sve veću patnju na sjeveroistočnoj granici Mađarske.

Od početka rata u Ukrajini više od milijun izbjeglica prešlo je preko Mađarske u Europu, gdje im je pružena potrebna pomoć.

Putovanje u Mađarsku označava drugo apostolsko putovanje 2023., nakon Papinog putovanja u afričke zemlje Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan početkom ove godine.

Papa sveti Ivan Pavao II. posjetio je Mađarsku dva puta, 1991. i 1996., nakon pada Berlinskog zida, podsjetio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Papina poruka nade će ovaj put odjeknuti na novi način jer rat u Ukrajini izaziva sve veću patnju na sjeveroistočnoj granici Mađarske.

Održao obećanje

Čak i ako se neki pitaju zašto se Sveti Otac ponovno vraća u istu zemlju po drugi put unutar samo dvije godine, razlika je u činjenici da je 2021. ondje sudjelovao na 52. međunarodnom euharistijskom kongresu koji je okupio vjernike iz više od 83 zemlje, dok ovoga se puta Papa vraća kako bi posjetio mjesnu Crkvu i narod u zemlji, što nije bila situacija kada je ostao samo nekoliko sati u Budimpešti na Kongresu, prije svog apostolskog putovanja u Slovačku.

Sveti je Otac na svom povratku iz Slovačke za Rim 2021. izrazio želju da posjeti Mađarsku na dulje vrijeme.

„Papa Franjo održava svoje obećanje narodu Mađarske da će se ponovno vratiti“, podsjetio je Matteo Bruni.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice prezentirao je cijeli program Apostolskog putovanja, istaknuvši da će Papa održati šest govora, uključujući svoju homiliju i molitvu Kraljice neba, te će govoriti na talijanskom jeziku.

Papa Franjo održava svoje obećanje narodu Mađarske da će se ponovno vratiti.

Program

Među vrhuncima programa Apostolskog putovanja bit će susret s migrantima i siromašnima, susret s slijepom djecom i djecom s invaliditetom, te susreti s civilnim vlastima i diplomatskim zborom, svećenstvom, mladima.

Sveti Otac slavit će misu za mađarske vjernike, izmoliti s vjernicima marijansku molitvu Kraljice neba, te će imati uobičajeni privatni susret sa svojom subraćom isusovcima.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice najavio je da će se 29. travnja održati i susret s grkokatoličkom zajednicom.

Svetost u Mađarskoj

Cijeli posjet odvijat će se u Budimpešti, uz napomenu da je Mađarska dala nekoliko svetaca, od kojih su mnogi bili plemićkog podrijetla, a potom posvetili svoje živote brizi za bolesne i siromašne.

Razumijevanje primjera svetosti u mađarskoj povijesti, primijetio je ravnatelj Bruni, omogućit će onima koji slijede Put Svetog Oca „upoznati i razumjeti naše odredište“.

Blizina stradalnicima iz rata

Kao što je uobičajeno, vatikanski dužnosnici koji putuju sa Svetim Ocem bit će Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin; tajnik za odnose s državama i multilateralnim organizacijama, nadbiskup Paul Richard Gallagher; zamjenik za opće poslove u Državnom tajništvu, nadbiskup Edgar Peña Parra; prefekt Dikasterija za istočne Crkve, nadbiskup Claudio Gugerotti; prefekt Dikasterija za biskupe, nadbiskup Robert Francis Prevost; prefekt Dikasterija za komunikacije Paolo Ruffini.

Nazočnost prefekta Dikasterija za istočne Crkve, istaknuo je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, želi ponuditi dodatnu podršku onima koji pate u neposrednoj blizini.

Apostolsko putovanje odvija se u vremenu rata u Europi te humanitarnoj i migracijskoj krizi koja je zahvatila svijet.

Ravnatelj Bruni je napomenuo da će među temama koje će Papa istaknuti biti bliska patnja i apel za mir.

Mađarska vlada donijela je mjere za olakšavanje sudjelovanja u Papinom posjetu, uključujući besplatan prijevoz za one koji sudjeluju na događanjima.

Mučenici i svjedočanstvo kršćanstva

Povijest je kršćanstva u Mađarskoj starija od tisuću godina, datira od vremena svetog Stjepana, mađarskog kralja, ali je narod dugo živio pod komunističkim režimom i Hladnim ratom. Zahvaljujući svjedočenju mučenika i skrivenoj Crkvi, i dalje je snažna.

Prema običaju, predviđeno je da će Sveti Otac održati kratku konferenciju za novinare na povratnom letu prema Rimu.

Povijest je kršćanstva u Mađarskoj starija od tisuću godina.

Post Tags
Share Post