Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Linda Ghisoni: Crkveni pokreti, svjedoci za najudaljenije

Na važnost crkvenih skupina u evangelizaciji, koju je Papa istaknuo u molitvenoj nakani za svibanj, ponovno se osvrnula dotajnica Dikasterija za laike, obitelj i život, Linda Ghisoni. Govorila je i o Svjetskom danu mladih u Lisabonu: 540.000 mladih, iz 196 zemalja, pokazalo je interes za sudjelovanje, a 16.300 ih se stavilo na raspolaganje za obavljanje zadataka kao volonteri, piše Vatican News.


Video s molitvenom nakanom za svibanj papa Franjo započinje ističući kako su crkveni pokreti dar i bogatstvo za današnji svijet. Dar su koji Duh Sveti daje Crkvi obilno dijeleći posebne karizme za naviještanje evanđelja u najrazličitijim uobičajenim stvarnostima, s različitim obilježjima, u službi mladih, obitelji, siromašnih, u medijima i obrazovanju – kazala je Linda Ghisoni, dotajnica Dikasterija za laike, obitelj i život, osvrćući se za Vatikanski radio – Vatican News na riječi pape Franje objavljene u videu.

Doći do onih koji su daleko

Govoreći o crkvenim pokretima, Linda Ghisoni je istaknula kako oni svjedoče evanđeoske vrijednosti i često uspijevaju doprijeti do ljudi koji su udaljeni od crkvenih sredina, poput župâ, brinu o njima i nude im formativne putove vjere. Oni stižu tamo kamo često ne stiže institucionalna Crkva – dodala je – stižu s izražavanjem primjerenim onima koji ih primaju.

Sâm Papa u videu ističe kreativnost tih skupina. Pokreti, kreativnošću koju im daruje Duh Sveti, znaju biti bliski – istaknula je Ghisoni, podsjećajući da je internacionalnost jedno od obilježja tih skupina, a sklad o kojemu govori Papa odnosi se na crkveno zajedništvo.

Svjetski dan mladih i želja za stvarnim susretom mladih

Druga je tema razgovora bio Svjetski dan mladih koji će se održati u Lisabonu od 1. do 6. kolovoza. Mnogo se mladih priprema za to „duhovno putovanje“ – napomenula je Ghisoni. Naime, do sada je 540.000 mladih pokazalo interes za sudjelovanje, a dolaze iz 196 zemalja. Osim toga, 16.300 mladih izrazilo je volju za volontiranjem na Svjetskom danu mladih, a više od 660 biskupa prati te mlade. Četiri godine nakon posljednjega Svjetskog dana mladih, održanoga u Panami 2019. – nakon tih godina obilježenih pandemijom, izolacijom, raznim ratovima, ali i velikim tehnološkim napretkom koji je na neki način omogućio prevladavanje geografskih udaljenosti bez izlaska iz vlastitog doma – ti nam brojevi govore da mladi osjećaju veliku želju za susretom uživo – istaknula je dotajnica Dikasterija za laike, obitelj i život, a prenosi Vatican News.

Post Tags
Share Post