Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

MAGISTERIUM AI Pomoćni alat za Crkveni nauk koji treba još izbrusiti

Tvorac Magisterium AI-ja Matthew Sanders priznao je da je potrebno još puno raditi na ovom alatu prije negoli bude u potpunosti funkcionalan, a jedna od glavnih njegovih točaka je stvaranje sveobuhvatne baze znanja o Crkvenom naučavanju.


Otkad se u studenom prošle godine ChatGPT pojavio na svjetskoj sceni, mogućnosti umjetne inteligencije (UI) u svim aspektima ljudskog života postale su dio svakodnevnih rasprava.

Katolička Crkva aktivno promišlja o prednostima i nedostatcima UI-ja te pozorno prati etičke posljedice umjetne inteligencije na čovjeka, zauzimajući se za tzv. “algoretiku” – granu etike koja proučava razvoj i uporabu algoritama.

U svjetlu Papinog poticaja na otvoreni dijalog o značenju novih tehnologija, američki poduzetnik Matthew Sanders istaknuo je kako bi Magisterium AI, rastući skup podataka crkvenih dokumenata i algoritama čiji je cilj učiniti Crkveni nauk dostupnijim nego ikada prije, a koji je trenutno u fazi beta ispitivanja, “mogao promijeniti igru” za Katoličku Crkvu, piše National Catholic Register.

“Naš temeljni cilj jest učiniti katolički uvid i crkveno učenje dostupnim svima u svijetu, na bilo kojem uređaju, na njihovom materinjem jeziku”, rekao je Sanders.

Potrebno je još mnogo rada

Način na koji “priprema homilije pomalo je grub”, rekao je Sanders te dodao da je Magisterium AI “mnogo bolji u upućivanju na crkveni nauk koji vodi ka homiliji”.

Jedno takvo područje koje zahtijeva više informacija je kanonsko pravo. Sanders je rekao da njegova tvrtka planira umetnuti komentare na Zakonik kanonskog prava i učitati kanone Istočne Crkve.

Sanders sa svojim timom, naglasio je, “pažljivo nadzire internetske stranice Dikasterija za nauk vjere”, vodeći računa o “svim novim dekretima ili doktrinarnim izjavama”, a zatim određuje prioritete za učitavanje u svoju bazu znanja.

“Dokument objavljen prije 60 godina može biti mjerodavan, ali ako se pojavi noviji taj će dokument imati prednost”, istaknuo je Sanders.

Isusovac p. David Nazar, rektor Papinskog orijentalnog instituta rekao je da korisnike treba “poticati da koriste alat s poštovanjem i kreativno odnosno da ga koriste za dobro”, a da pomoćni alati u propovijedanju, oni stari kao i ovi novi, imaju za cilj poboljšati propovijed.

Magisterium AI moguće je isprobati OVDJE.

Izvor: IKA

Post Tags
Share Post