Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Misa Večere Gospodnje u katedrali sv. Dujma

Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić predvodio je Misu Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, 6. travnja, u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. U koncelebraciji su bili: generalni vikar don Franjo-Frankopan Velić, katedralni župnik don Ante Mateljan, don Mario Popović, don Đuliano Trdić i don Marko Ćubelić. Đakonirao je don Ivan Mamić, a pjevao je katedralni zbor pod ravnanjem maestra don Šime Marovića.

„Večeras se prisjećamo dana rođenja euharistije i svećeničkog rođendana. Večeras želimo preporučiti u molitve sve koji su svetim ređenjem postali svjedoci i poslužitelji toga velikog otajstva. Obredi nas vode u povijest slavljenja Pashe koju su Izraelci svake godine slavili kao najvažniji događaj njihove povijesti: blagovali su janje čija ih je krv oslobodila iz egipatskog ropstva. Taj događaj postao je slikom novog Janjeta i nove večere, Posljednje večere Gospodnje. Na Posljednjoj večeri Isus je odlučio po euharistiji prebivati među nama”, kazao je mons. Puljić u uvodnom dijelu homilije, dodavši kako je euharistija produljenje Isusovog života na zemlji te milosno približavanje ljudima.

Rekavši kako je Isus ustanovio euharistiju i sveti red na pashalnoj večeri koju je blagovao sa svojim apostolima, mons. Puljić je naglasio kako „nema svećenika bez euharistije niti euharistije bez svećenika”. „Svećenik, naime, priprema euharistijski stol da ljudi blaguju Tijelo Kristovo. Sam se stavlja na raspolaganje Bogu da preko njega i njegove službe preobražava svijet i vjernike. On kao liturg predvodi slavlje i živi od mise i za svoje vjernike. Snagom ovlasti, koju su primili od Gospodina, prezbiteri uprisutnjuju Krista među vjernicima, a sebe suobličuju Kristu. Zato piše apostol Pavao svom učeniku Timoteju neka ‘ne zanemari taj milosni dar’ već neka ustraje u tome jer ‘vršeći to spasit će i sebe i one koji ga slušaju’ (1 Tim 4,16). Zato su potrebni svećenici, misnici koji će dijeliti svete tajne. Potrebni su prezbiteri koji će odgajati narod Božji”, nastavio je, poručivši kako je Crkva svjesna da je svećeničko zvanje Božji dar i govor koji zahtjeva velikodušni milosni odgovor koji treba poduprijeti cijela obitelj.

Zaključujući homiliju, mons. Puljić je Kristu i Mariji uputio molitvu za sadašnje i buduće svećenike: „Euharistijski Isuse, svećeničko je zvanje tvoj dar. Usliši dobrostivo naše ponizne molbe i daj da oni, koje si po neizmjernoj dobroti svoje blagosti uzvisio na službu nebeskih tajna, budu dostojni sluge tvoga oltara, te ono što njihov glas iznese tvojom posvetom bude i potvrđeno. Potiči roditelje da odgajaju svoju djecu najsvetijom brigom. Privuci k sebi plemenite duše mladih i učini ih svojim učenicima. Pošalji anđele svoje da čuvaju u njihovim srcima dragocjeno sjeme zvanja. Izlij Duha Svetoga tamo gdje se oni odgajaju i budi svjetlo onima koji ih poučavaju. Neka svako sjemenište i bogosloviju prožima duh Posljednje večere. Marijo, Kraljice apostola, usliši molbu naših vjernika. Isprosi nam dovoljno svetih svećenika, punih žara apostolske ljubavi koji će tražiti samo Božju slavu i spasenje duša. Čuvaj naše svećenike od unutarnjih i vanjskih pogibelji kako bi do kraja bili i ostali vjerni svome svetom pozivu”.

Nakon homilije, apostolski upravitelj je oprao noge apostolima koje su ove godine predstavljali bogoslovi te župljani Velog Varoša, Žnjana i Žrnovnice.

Post Tags
Share Post