Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Mons. Putzer govorio o oskvrnuću i uništavanju vjerskih simbola i bogoštovnih mjesta

Otpravnik poslova u misiji Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda u Ženevi, mons. John David Putzer, govorio je na 53. redovnoj sjednici Vijeća za ljudska prava, koja se održava od 19. lipnja do 14. srpnja, o problemu sve većeg broja smišljenih i javnih djela počinjenih iz mržnje prema vjeri, prenosi Vatican News.


Sveta je Stolica osudila oskvrnuće, uništavanje ili nepoštovanje vjerskih predmeta, simbola i vjerskih bogoštovnih mjesta. Mons. Putzer izrazio je zabrinutost zbog oskrvnuća Kur’ana u Švedskoj te uputio apel da se ne zlorabi dar slobode izražavanja, jer tako se potiču mržnja, netolerancija i nasilje. Naime, krajem lipnja jedan prosvjednik iračkoga podrijetla zapalio je za islam svetu knjigu ispred džamije Medborgarplatsen u Stockholmu, na početku trodnevnoga slavlja al-Adhe, jednoga od najvažnijih blagdana muslimanskoga svijeta.

Ta je gesta potaknula polemike i prosvjede u cijelom svijetu. Na taj se događaj osvrnuo i papa Franjo u intervjuu za dnevni list Ujedinjenih Arapskih Emirata „Al- Ittihad“, u kojemu je rekao da je ogorčen i zgrožen tim postupcima. „Svaka knjiga koju vlastiti narod smatra svetom mora se poštovati iz poštovanja prema njezinim vjernicima, a sloboda izražavanja ne smije nikada biti izgovor za prezir prema drugima. Dopuštanje toga mora se odbaciti i osuditi“, rekao je u intervjuu papa Franjo.

Upravo podsjećajući na Papine riječi, vatikanski je izaslanik pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, osim osude, izrazio i zabrinutost Svete Stolice. „Nedavno spaljivanje Kur’ana na prvi dan muslimanskoga blagdana Kurban Bajrama posebno je zabrinjavajuće budući da je omalovaženo i značenje tog svetog dana. Vjersko je uvjerenje izraz čovjekove potrage za istinom, smislom i svrhom života. Kao takvo, namjerno vrijeđanje vjerskih uvjerenja, tradicije ili svetih predmeta napad je na ljudsko dostojanstvo vjernika“, naglasio je mons. Putzer.

Prema riječima otpravnika poslova u misiji Svete Stolice, potrebna je potpunija svijest o činjenici da nečasni akteri često čine djela vjerske netolerancije zlorabeći dragocjeni dar slobode izražavanja, kako bi izazvali nerazmjernu reakciju. „Na taj način podupiru mržnju, netoleranciju i nasilje u svijetu koji je već obilježen ratovima i sukobima i u kojemu je, kako često ponavlja Papa, potrebno bratstvo, melem na rane ovoga vremena“, rekao je mons. Putzer, a prenosi Vatican News.

Post Tags
Share Post