Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Moskovski biskupi pozvali vjernike na „kreativnu misiju“

Moskovski katolički biskupi pozvali su u pastirskom pismu svoje vjernike na „kreativnu misiju“, prenio je u ponedjeljak 18. rujna Kathpress.


Pogrešno je ostati u „očekujućem držanju naspram vanjskome svijetu“ i misliti da zbog „teških vremena“ trenutačno nije moguće činiti dobro, poručili su moskovski nadbiskup Paolo Pezzi i pomoćni biskup Nikolaj Gennadevič Dubinin u pastirskom pismu pročitanom u nedjelju, izvijestila je agencija Papinskih misijskih djela „Fides“.

Vjernici bi se trebali suočiti sa stvarnošću i svojim postupcima i zajedništvom svjedočiti vjeru umjesto čekati na povoljne okolnosti, poručili su biskupi.

Ukazali su na „osjećaj bespomoćnosti“ i „gubitak nade“ koje opažaju kod mnogih vjernika. Važno je, naglasili su, ne dopustiti da taj osjećaj pritisne vjernika, nego „s malo onoga što se ima činiti dobro“. Podsjećaju da ponovna odanost poruci Isusa Krista može dovesti do nastanka „novih inicijativa“.

„Ne možemo riješiti ‚izbjeglički problem‘, ne možemo stvoriti mir, ali možemo konkretno pristupati ljudima i posredovati im svoj unutarnji mir, ako ga imamo“, pišu mons. Pezzi i mons. Dubinin.

Moskovska nadbiskupija Majke Božje prostire se na 2.6 milijuna četvornih kilometara, a u njenom sastavu je oko stotinu malih župa od kojih su neke vrlo male.

Broj vjernika u nadbiskupiji procjenjuje se na manje od milijun, ali biskupi podsjećaju da su na početku kršćanstva i kasnije tijekom određenih povijesnih razdoblja kršćani bilo u manjini. Biskupi pritom podsjećaju na riječi pape Benedikta XVI., prema kojima je uvijek bilo važno „tvoriti male zajednice, koje posvećuju svijet oko sebe, ne samo s novim naukom, nego i stilom života koji ljude privlači Kristu“.

Nadbiskup Pezzi u pastirskome pismu najavio je i svoje sudjelovanje na skorašnjoj Biskupskoj sinodi u Rimu. Ondje će sudjelovati zajedno s Oksanom Pimenovom, mladom laikinjom iz Moskve koja je angažirana u radu s mladima u nadbiskupiji.

Pimenova je članica Sinode s pravom glasa, pripada skupini od 70 laika, redovnika, redovnica i svećenika, koje je papa Franjo izabrao za sudjelovanje na Sinodi na temelju prijedloga kontinentalnih sinoda.

Među 363 člana Sinode koja će biti održana od 4. do 29. listopada u Rimu, bit će i 97 vjernika koji nisu biskupi.

Izvor: IKA

Post Tags
Share Post