Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Nadbiskup Fernández novi prefekt Dikasterija za nauk vjere

Papa Franjo imenovao je u subotu 1. srpnja mons. Victora Manuela Fernándeza, dosadašnjega nadbiskupa La Plate u Argentini, novim prefektom Dikasterija za nauk vjere te predsjednikom Papinskoga biblijskog povjerenstva i Međunarodnoga teološkog povjerenstva, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice, a prenosi Vatican News.


Te će dužnosti preuzeti sredinom rujna ove godine. Nadbiskup Fernández nasljeđuje kardinala Luisa Francisca Ladariju Ferrera, S.I., kojemu je Sveti Otac zahvalio za njegov rad u službi prefekta Dikasterija.

Mons. Fernández je rođen 18. srpnja 1962. u mjestu Alcira Gigena, u provinciji Córdoba u Argentini. Za svećenika je zaređen 15. kolovoza 1986. godine. Na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu stekao je licencijat iz teologije s biblijskom specijalizacijom, a potom doktorat iz teologije na Teološkom fakultetu u Buenos Airesu.

Od 1993. do 2000. bio je župnik Svete Teresite u Rio Cuartu (Córdoba). Bio je utemeljitelj i ravnatelj Instituta za formaciju laika i Centra za formaciju nastavnika Isusa Dobroga Pastira u tom gradu. U svojoj je biskupiji bio i odgojitelj u sjemeništu, voditelj za ekumenizam i voditelj za katehezu.

Godine 2007. sudjelovao je na V. konferenciji latinskoameričkih biskupa (Aparecida) kao svećenik, predstavnik Argentine, a potom i kao član skupine za izradu završnoga dokumenta. Od 2008. do 2009. bio je dekan Teološkoga fakulteta Papinskoga katoličkog sveučilišta u Argentini i predsjednik Argentinskoga teološkog društva. Od 2009. do 2018. bio je rektor Papinskoga katoličkog sveučilišta u Argentini.

Papa Franjo ga je 13. svibnja 2013. imenovao nadbiskupom. Sudjelovao je, kao član, na Biskupskim sinodama o obitelji 2014. i 2015. godine, na kojima je radio i u skupinama za sastavljanje tekstova. Na plenarnom zasjedanju Argentinske biskupske konferencije 2017. izabran je za predsjednika Biskupskoga povjerenstva za vjeru i kulturu (Doktrinarno povjerenstvo).

U lipnju 2018. preuzeo je službu nadbiskupa La Plate. Bio je član Papinskoga vijeća za kulturu i konzultor Kongregacije za katolički odgoj. U ovom je trenutku član Dikasterija za kulturu i obrazovanje. Ima više od 300 publikacija, knjiga i znanstvenih članaka, od kojih su brojne prevedene na više jezika. Ti spisi pokazuju veliki biblijski temelj i stalno zauzimanje u dijalogu teologije s kulturom, evangelizatorskom poslanju, duhovnosti i društvenim temama, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice, a prenosi Vatican News.

Share Post