Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Nadbiskup Gallagher: Nadbiskupija Vaduz u Lihtenštajnu ostaje postojati

Nadbiskupija Vaduz u Lihtenštajnu, koja je nastala 1990-ih, po svemu sudeći će nastaviti postojati i nakon smjene nadbiskupa Wolfganga Haasa. Rekao je to javno Tajnik Svete Stolice za odnose s državama i međunarodnim organizacijama nadbiskup Paul Richard Gallagher tijekom rasprave u gradskoj vijećnici u Vaduzu, izvijestili su u utorak 25. travnja švicarski portal kath.ch i Vatican News.


Nadbiskup Gallagher boravio je dva dana u Kneževini Lihtenštajn. U ponedjeljak ujutro, među ostalim, imao je sastanak s premijerom Danielom Rischom. U utorak je slavio misu u katedrali Svetog Florina u Vaduzu. Tajnik Svete Stolice za odnose s državama i međunarodnim organizacijama kurtoaznog posjeta prijestolonasljedniku Aloisu von und zu Liechtensteinu, u gradskoj vijećnici Vaduza održao govor na konferenciji „Diplomacija i evanđelje“. Prema riječima predstavnika Vatikana, za Lihtenštajn će se uskoro naći dobar pastir.

U prosincu 1997. mala alpska kneževina Lihtenštajn, smještena između Austrije i Švicarske s manje od 40 tisuća stanovnika, dobila je vlastitu nadbiskupiju Vaduz, koja je odvojena od švicarske biskupije Chur. Tada je očito bilo potrebno novo radno mjesto za biskupa Haasa iz Chura, koji se s krajnje konzervativnim vođenjem biskupije Chur i jednakim načinom komuniciranja nakon brojnih protesta vjernika tamo više nije mogao zadržati.

Wolfgang Haas, rođen u Vaduzu 1948., imenovan je 1988. biskupom koadjutorom a 1990. dijecezanskim biskupom švicarske biskupije Chur. Nakon godina sporova i napetosti oko njegove osobe, papa Ivan Pavao II. je 1997. godine uspostavio nadbiskupiju Vaduz i imenovao Haasa njezinim prvim nadbiskupom.

U kolovozu će Haas sa 75 godina dosegnuti dobnu granicu za biskupe. Dugo su se vodile kontroverzne rasprave o njegovu nasljedniku i mjestu nadbiskupije. Među ostalim, kritičari izražavaju želju da se Lihtenštajn tješnje poveže sa susjednim biskupijama, izvještava KNA.

Post Tags
Share Post