Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Nadbiskup Uzinić objavio detalje o kanonskim istragama poduzetim protiv svećenika Riječke nadbiskupije

Riječki nadbiskup Mate Uzinić na konferenciji za novinare u ponedjeljak 22. svibnja u Nadbiskupskom domu iznio je detalje o postupanju u slučajevima u kojima su se provodile ili se provode istrage protiv svećenika, rekavši kako je za sve slučajeve s kojima je bio upoznat pokrenuo potrebne istrage, prijavio Državnom odvjetništvu i upoznao nadležni Dikasterij s rezultatima istrage.


Riječ je o 9 slučajeva za koje su pokrenute istrage, neke od njih i na osnovu anonimnih prijava.

Uz ispriku svim žrtvama bilo kakvog nasilja počinjenog od strane svećenika i službenika Crkve, pozvao je sve koji imaju saznanja o takvim djelima da se jave i podnesu prijave. „Pomozite mi da svakog zlostavljača onemogućimo u daljnjim zločinima. Kao biskup nemam mogućnost staviti ih u zatvor, ali mogu i hoću ih prokazati, oduzeti im službu i onemogućiti ih da kroz crkvene strukture i autoritet zlorabe povjerenje povjerenih im osoba, posebno obitelji i djece.“ Apelirao je i na građanske i crkvene zakonodavce da ukinu zastaru za slučajeve zlostavljanja, posebno maloljetnika. „Još jednom u ime Crkve molim ispriku od svake žrtve zlostavljanja od strane klerika ili osoba povezanih s Riječkom nadbiskupijom. Na koliko god prepreka nailazio neću odustati od ove borbe. Riječka nadbiskupija treba i mora biti mjesto nulte tolerancije na bilo kakav oblik nasilja”, rekao je nadbiskup.

Konferenciju za novinare započeo je emotivnim riječima i isprikom žrtvama. „Osjećam duboku tugu i sram zbog zlostavljanja maloljetnih i punoljetnih osoba koje su pretrpjele od strane svećenika ili drugih osoba povezanih s Riječkom nadbiskupijom. Kao riječki nadbiskup upoznat sam s više prijava zlostavljanja koja su se dogodila u ovoj nadbiskupiji. Nažalost, razmjeri zlostavljanja su često i veći od onoga što se uspije istražiti i zbog toga od svih žrtava u svoje ime i ime Riječke nadbiskupije molim oprost“, rekao je nadbiskup Uzinić.

Nadbiskup je novinare ukratko upoznao sa svakim od 9 slučajeva, a detaljan pregled o provedbi svake kanonske istrage novinarima je dostavio u pisanom obliku. Prvi proces završen je prije dolaska nadbiskupa Uzinića u Rijeku na mjesto koadjutora krajem 2020. godine, pet slučajeva je vezano za optužbe zlostavljanja maloljetnika, dok su ostale optužbe vezane za financije i priležništvo. Podsjetio je da je već ranije izrazio namjeru javnost izvijestiti o ukupnom stanju s prijavama i procesuiranjima zlostavljanja u Riječkoj nadbiskupiji. „Neke od ovih prijava su anonimne, što značajno otežava istrage, no i u tim slučajevima učinio sam sve što sam znao i mogao kako bih došao do utvrđivanja istine, a time i pravednosti za žrtve. Napominjem da ukoliko dođe do novih saznanja ili prijava vezano za sljedeće slučajeve, kanonska istraga bit će ponovno otvorena“, rekao je riječki nadbiskup.

Cjelovito izvješće dostupno je na stranicama Riječke nadbiskupije.

Post Tags
Share Post