Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Nastavak konstruktivnog dijaloga i suradnje Vlade i HBK

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade održali su u četvrtak, 30. studenoga redoviti sastanak s članovima Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije, u Banskim dvorima u Zagrebu, priopćila je Služba za odnose s javnošću Ureda Predsjednika Vlade.


Na polugodišnjem sastanku izraženo je zadovoljstvo kvalitetnim odnosima Vlade i Katoličke Crkve te je nastavljen dijalog Vlade i Hrvatske biskupske konferencije o brojnim zajedničkim temama.

Predstavnici Hrvatske biskupske konferencije i Vlade izrazili su zadovoljstvo dogovorom o sklapanju Sporazuma o utvrđivanju sljedništva pravnih osoba Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj.

Sudionici sastanka razgovarali su o statusu Katoličkih odgojno-obrazovnih ustanova u Hrvatskoj i unaprjeđenju pravnog okvira za njihovo djelovanje.

Istaknuta je uspješna suradnja u procesu obnove sakralnih objekata nakon potresa, uz kvalitetno korištenje nacionalnih sredstava i sredstava Fonda solidarnosti EU-a.

Predsjednik Vlade predstavio je članovima Stalnog vijeća HBK mjere Vlade usmjerene na zaustavljanje negativnih demografskih tijekova, dodavši da je prvi prioritet u ovom desetljeću demografska revitalizacija, koja predstavlja strateško pitanje hrvatske budućnosti.

Bilo je govora i o obilježavanju 1100. obljetnice nacionalnih splitskih crkvenih sabora u vrijeme hrvatskoga kralja Tomislava.

Na sastanku su sudjelovali članovi Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije – predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša, potpredsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan i krčki biskup mons. Ivica Petanjak. Uz njih na sastanku je sudjelovao i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. Krunoslav Novak.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen Koržinek, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Izvor: IKA

Post Tags
Share Post