Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Nastavlja se nasilje nad kršćanima u Indiji

U indijskoj saveznoj državi Manipur došlo je do novog vala nasilja nad kršćanima, pri čemu su izgrednici zapalili jednu crkvu i zauzeli samostan klarisa, izvijestila je u utorak 6. lipnja KNA prenoseći izviješće azijske tiskovne službe Ucanews.Prema izvješću, neredi su izbili nakon što je indijska vlada osnovala povjerenstvo koje bi trebalo istražiti izgrede između hinda i kršćana početkom svibnja u kojima je poginulo 98 osoba a protjerano 45 tisuća.

Tijekom vikenda napadači su u mjestu Sugnu zapalili katoličku crkvu svetog Josipa i više crkvenih zgrada te zauzeli samostan redovnica klarisa, izjavio je za Ucanews neimenovani visoki službenik nadbiskupije Imphal. Prema istom izvoru, tijekom proteklog tjedna spaljene su stotine kuća kršćana a tisuće njih su protjerane.

Nasilje u Manipuru, saveznoj državi na sjeveroistoku Indije, izbilo je početkom svibnja nakon što je većinski kršćansko pleme Kuki prosvjedovalo zbog odluke indijskog vrhovnog suda da se hinduističkoj većinskoj zajednici Meitei dodijeli status „registriranog plemena”. Taj službeni status omogućava zapostavljenim zajednicama i domorodačkim plemenima pristup političkim, gospodarskim i socijalnim programima potpore. Kuki međutim smatraju da Meitei nisu zapostavljeni i da ne zaslužuju taj status.

Prema informacijama Ucanewsa, hinduistički Meitei čine 53 posto od ukupno 3,5 milijuna stanovnika Manipura. U njihovim je rukama politička moć i gospodarski izvori u toj saveznoj državi. Kršćani, uglavnom pripadnici siromašnih plemenskih skupina, čini 41 posto pučanstva.

Prema različitim izvješćima, od početka svibnja u Manipuru je uništeno oko 260 crkava, među kojima šest katoličkih i jedan pastoralni obrazovni centar.

Post Tags
Share Post