Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

‘Ne’ surogat majčinstvu liječnika i pravnika iz 75 zemalja

Potpisana je „Deklaracija iz Casablanke“ kojom se traži međunarodna konvencija o zabrani prakse takozvane „iznajmljene maternice“

Opća zabrana surogat majčinstva i pokretanje procesa koji bi doveo do usvajanja međunarodne konvencije na tu temu, obvezujuće za države koje ju ratificiraju – srž je “Deklaracije iz Casablanke”, koju je ovih dana potpisalo stotinu pravnika, liječnika, psihologa i sociologa iz 75 zemalja, okupljenih u Maroku. Ta zemlja nije nimalo slučajno izabrana, jer ona zabranjuje praksu tzv. “iznajmljene maternice”, pojave koja je legalizirana u 20 od 212 zemalja svijeta: Australiji, četiri američke države, Velikoj Britaniji, Kanadi, Bjelorusiji, Rusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Gruziji, Indiji, Izraelu, Meksiku, Nepalu, Tajlandu, Gvatemali, Cipru, Grčkoj, Belgiji, Češkoj i Islandu.

Potpisnici Deklaracije svjesni su patnje ljudi koji ne mogu imati djecu; međutim, uvjereni su u činjenicu da surogat majčinstvo potkopava ljudsko dostojanstvo i pridonosi komercijalizaciji žena i djece”, te od svih država traže da ga osude u svim njegovim modalitetima i oblicima, bilo da su plaćeni ili ne, te da usvoje mjere za borbu protiv njega.

S tim u vezi, formulirano je šest preporuka za države: zabraniti surogat majčinstvo na svom teritoriju; odbiti bilo kakvu pravnu vrijednost ugovora na tom području; predvidjeti sankcije kako za posrednike između surogat majki i budućih roditelja, tako i za one koji pribjegnu toj praksi u svojoj zemlji ili inozemstvu; i na kraju, djelovati za “usvajanje međunarodnog pravnog instrumenta koji vodi univerzalnom ukidanju surogat majčinstva”.

Post Tags
Share Post