Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Nuncij López Quintana: Svjetski dan mladih ohrabrenje je za mlade i za Crkvu

Apostolski nuncij u Austriji nadbiskup Pedro López Quintana naglasio je velika očekivanja Crkve od Svjetskog dana mladih što se početkom kolovoza održava u Lisabonu, izvijestio je u srijedu 21. lipnja Kathpress.


Okupljanje u Lisabonu s do milijun mladih predstavlja „šansu za obnovu izgubljenog povjerenja i jačenje odnosa Crkve prema mladima“, rekao je nadbiskup López Quintana u pozdravnom govoru na plenarnom ljetnom zasjedanju Austrijske biskupske konferencije, održanom od ponedjeljka do srijede u Mariazellu. Lisabon bi trebao biti „znak nade i ohrabrenja za mlade i za Crkvu“, poručio je.

Svjetski dan mladih predstavlja i „priliku da se mlade doživi u njihovoj raznovrsnosti i za razumijevanje njihovih problema i briga“. To je istodobno „trenutak zajedničkog traženja načina kako možemo pratiti mlade na njihovu putu, kako bismo im pokazali da su dobro došli u Crkvi i da se cijeni njihov doprinos“, pojasnio je mons. López Quintana. Prema njegovim riječima, od Crkve se očekuje da mladima „da prostor i da ih podupire, kako bi pronašli i živjeli svoj poziv“. To je najvažnije jer „mladež današnjice Crkva je sutrašnjice“.

Također je naglasio da će Crkva „uvijek biti tu za mlade“ i zauzimati se „da mladi imaju mjesto u našem društvu i da se njihovi glasovi čuju“. Crkva se mora suočiti s izazovima pred kojima se danas nalaze mladi, poput nezaposlenosti, siromaštva, društvenog isključivanja i psihičkih problema i pomoći mladima u njihovu razvoju.

„Važno je da kao Crkva i kao pastiri slušamo, da ozbiljno shvatimo brige i strahove naših mladih i da ih ohrabrimo kako bi razvili svoje darove i sposobnosti“. U tu svrhu spomenuo je i nužnost praćenja mladih u svakodnevici i ukazivanje „da nisu sami i da ih Bog voli i da je na njihovoj strani“. Crkva mora osim toga mladim ljudima ponuditi mogućnost izražavanja vlastitog mišljenja, dijeljenja ideja i sudjelovanja u procesima odlučivanja, naglasio je.

Govoreći o tome kako mladi trebaju pronaći vlastiti poziv, podsjetio je da je poziv „dar Božji“, a zadaća Crkve pritom jest „pomoći našim mladima da čuju taj poziv i da ga slijede, neovisno je li riječ o pozivu na redovništvo, svećenstvo, brak ili običan život u svijetu“.

Mons. López Quintana upozorio je također da Crkva ne smije ignorirati „vrlo ozbiljan problem“ nasilja katoličkih službenika nad mladima. Taj je globalni skandal zajedno s drugim čimbenicima pridonio gubitku povezanosti i povjerenja velikih dijelova društva u Crkvu, a posebice kod mlađeg naraštaja. Stoga se, smatra, moraju usmjeriti napori na to „da je Crkva sigutno mjesto za sve, a posebno za mlade“.

Apostolski nuncij López Quintana zahvalio je Austrijskoj biskupskoj konferenciji i svim dijecezama što su u tom pogledu već odavno poduzeli „opsežne mjere u tom smislu“ i od početka se potrudili oko provedbe vatikanskih normi što ih je donio papa Franjo, izvijestio je u srijedu 21. lipnja Kathpress.

Post Tags
Share Post