Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Oaklandska biskupija u stečaju zbog brojnih odštetnih tužbi

Oaklandska biskupija, opterećena stotinama tužbi za odštetu zbog zlostavljanja, u ponedjeljak 8. svibnja 2023. službeno je podnijela zahtjev za stečaj, prenosi KNA.


Oaklandski biskup Michael Charles Barber izjavio je u ponedjeljak po mjesnom vremenu kako se nakon temeljitih savjetovanja i molitava odlučio na taj korak. Postupak u skladu s „11. poglavljem“ je najbolji put da bi se s jedne strane postigao pravičan ishod za žrtve zlostavljanja, a s druge strane osigurale temeljne aktivnosti biskupije, pojasnio je.

U Sjedinjenim Američkim Državama postoje dvije mogućnosti provedbe stečajnog postupka, nazvane po dvama različitim poglavljima stečajnog zakona. Sukladno 7. poglavlju cilj postupka je likvidacija, dok 11. poglavlje predviđa sanacijski postupak pod sudskim nadzorom.

Prema priopćenju biskupije, više od 330 tužbi odnose se na događaje iz 1960-ih, 70-ih i 80-ih godina. „Važno je da preuzmemo odgovornost za počinjenu štetu da bismo svi mogli krenuti dalje i onima koji su još živi pružiti određeni mir“, rekao je mons. Barber.

„Nažalost, bol uzrokovana ovim užasnim grijesima, bez obzira kada su se dogodili, mnogima nikada neće proći, zbog čega nudimo podršku živućima i molimo se za njihovo daljnje ozdravljenje“, poručio je.

Biskup je obećao da će unatoč stečaju katoličke škole u Oaklandskoj biskupiji i dalje djelovati bez ograničenja, a zajamčena je i isplata plaća zaposlenicima u Crkvi. Međutim, zbog visokih iznosa tužbenih zahtjeva, potrebno je preurediti financijske izvore. Biskup je zamolio vjernike, njih oko 550 tisuća u 82 župe, da budu pripravni na bolne promjene. Među ostalim, morat će se zatvoriti mnoge crkvene ustanove.

Val tužbi omogućen je zakonom koji je na snazi u Kaliforniji od 2019., kojim je ukinuta zastara u slučaju seksualnog zlostavljanja djece. Druge dvije biskupije u Kaliforniji, San Diego i Sacramento, također su najavile da bi mogle biti primorane idućih mjeseci otići u stečaj.

Post Tags
Share Post