Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Objavljen u Vatikanu „Nihil obstat” za obnovu kauze službenice Božje Elizabete Golubić – Giacome Giorgie

Pred Uskrs je iz Dikasterija za kauze svetaca stigao je „Nihil obstat” tj. dopuštenje za obnovu i nastavak kauze beatifikacije službenice Božje Giacome Giorgie Colombis (Elizabete Golubić), sestre benediktinke sa Cresa, izvještavaju iz samostana benediktinki sv. Petra apostola.


Time se nastavlja njezin postupak za beatifikaciju koji je započeo još 1801., ali je zastao zbog raznih crkvenih i društveno-političkih neprilika onoga vremena.

Elizabeta Golubić rođena je 1735. u plemićkoj obitelji Colombis čiji su se hrvatski pretci prezimenom Golubić doselili sa sjevera Hrvatske i nastanili se na Cresu gdje su pod talijanskom upravom morali promijeniti prezime u Colombis. Elizabeta je već u ranoj mladosti osjetila redovnički poziv i s 18 godina, unatoč protivljenju rodbine, napušta svijet i ulazi u samostan sestara benediktinki u Cresu koji u tom gradu postoji već više od 700 godina. Pri ulasku u samostan dobila je i redovničko ime na talijanskom jeziku Giacoma Giorgia, prema imenima svoga oca i djeda Jakova (Giacomo) i Juraja (Giorgio). U samostanu je veoma brzo napredovala i u pobožnosti i kršćanskoj savršenosti što je zamijetio i njezin ispovjednik. Uočio ju je kao posebnu dušu obdarenu izvanrednim milostima pa joj je zapovjedio da piše svoj dnevnik i zapisuje sve što prolazi njenom nutrinom te da napisano povjeri njemu na čuvanje. Tako su sačuvani pisani dokumenti o njezinoj svetačkoj duhovnosti i njezinom intenzivnom mističnom i pokorničkom životu. Već za života sestra Giacoma Giorgia uživala je glas svetosti ne samo u samostanu, nego i na cijelom Cresu, što je posebno došlo do izražaja odmah nakon njezine smrti. Umrla je 28. lipnja 1801. u 66. godini života, a već dvadeset dana nakon njezine smrti, što je jedinstven slučaj u povijesti kauza svetaca, pokreće se biskupijski proces za njezinu beatifikaciju koji je završen za svega tri mjeseca. Pokretanjem procesa za njezinu beatifikaciju ona je dobila i crkveni naziv Službenica Božja.

Zbog ukidanja Osorske biskupije kojoj je tada pripadao Cres, a koja se tada pripojila Krčkoj biskupiji, njezin proces beatifikacije nije nastavljen, a spisi procesa predani su na čuvanje Samostanu sestara benediktinki sv. Petra u Cresu gdje se i danas nalaze. Budući da se glas o njezinoj svetosti trajno sačuvao u samom samostanu, ali i na Cresu, sestre benediktnke su odlučile obnoviti njezinu kauzu te je dobivanjem Nihil obstata iz Rima učinjen prvi korak u tome smislu.

U novije vrijeme mons. Vitale Bommarco, gorički biskup koji je umro 2005., a rodom je sa Cresa, veoma se zauzimao da se kauza s. Giacome Giorgie obnovi. U tome smislu učinio je mnoge administrativne korake (npr. računalni prijepis njezina Dnevnika koji broji oko tisuću stranica), a koji su omogućili da se sada i formalno obnovi njezina kauza.

Post Tags
Share Post