Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Objavljena tema 57. Svjetskog dana mira

Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja objavio je u utorak 8. kolovoza 2023. da će tema 57. Svjetskog dana mira biti „Umjetna inteligencija i mir“.


„Izuzetan napredak postignut u području umjetne inteligencije ima sve veći utjecaj na ljudske aktivnosti, osobni i društveni život, politiku i gospodarstvo“, navodi se u priopćenju objavljenom na stranici Tiskovnog ureda Svete Stolice.

„Papa Franjo poziva na otvoreni dijalog o značenju ovih novih tehnologija, obdarenih razornim mogućnostima i dvojakim učincima. Podsjeća da treba biti oprezan i raditi da se logika nasilja i diskriminacije ne bi ukorijenila u proizvodnji i upotrebi takvih uređaja, nauštrb najkrhkijih i isključenih: nepravda i nejednakosti potpiruju sukobe i protivnosti. Hitna potreba da se koncept i uporaba umjetne inteligencije odgovorno usmjere, da bi bila u službi čovječanstva i zaštite našeg zajedničkog doma, zahtijeva da se etičko promišljanje proširi i na područje obrazovanja i prava.“

„Zaštita dostojanstva osobe i briga za bratstvo djelotvorno otvoreno cijeloj ljudskoj obitelji, nužni su uvjeti za tehnološki razvoj koji pomaže doprinijeti promicanju pravde i mira u svijetu“, zaključuje se u priopćenju.

Svjetski dan mira slavi se na svetkovinu Svete Marije Bogorodice, 1. siječnja. Ustanovio ga je sv. Pavao VI. koji je počeo tradiciju da sveti otac tom prigodom uputi poruku te tako sve ljude potiče na promišljanje o temama važnim za izgradnju mira.

Izvor:IKA

Post Tags
Share Post