Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Održana sjednica Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba

Sjednica Povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba održana je pod predsjedanjem predsjednika Povjerenstva riječkog nadbiskupa Mate Uzinića u četvrtak 20. travnja 2023., u sjedištu HBK u Zagrebu.


Povjerenstvo je nastavilo s radom na Smjernicama za zaštitu maloljetnika i ranjivih odraslih osoba kojima su potrebne dodatne izmjene u skladu s promjenama nastavno na Apostolsko pismo pape Franje „Vos estis lux mundi“ (25. ožujak 2023.).

Nakon uspostave metropolijskih ureda i povjerenstava pri biskupijama uočen je nedostatak stručnih osoba i nefunkcionalnost te je nužna organizacija cijelog sustava na drugačiji način. Novi ustroj bi uključivao uspostavu ureda za zaštitu maloljetnika za cijelu Hrvatsku biskupsku konferenciju, koji bi uključivao profesionalno zaposlene osobe i mrežu stručnih suradnika koji bi pomagali u suočavanju s eventualnim prijavama, vođenju postupka, pomoći žrtvama tijekom i nakon cijelog procesa. Jedna od zadaća Povjerenstva za iduće razdoblje je i prikupljanje podataka o slučajevima, pokrenutim istragama i ishodima istraga u posljednjih nekoliko desetljeća.

Prijevodi apostolskog pisma pape Franje „Vos estis lux mundi“ („Vi ste svjetlost svijeta“) i nova inačica dokumenta „Vademecum“ Dikasterija za nauk vjere,  uskoro će biti objavljeni na mrežnim stranicama HBK.

Kako je uočen nedostatak literature i priručnika na hrvatskom jeziku, Povjerenstvo je predložilo prijevod priručnika za učitelje, odgojitelje i pastoralne radnike „Rane zlostavljanja“ i „Primjeri dobre prakse za prevenciju i zaštitu maloljetnika u župi“, a u pripremi je i prijevod trećeg priručnika „Za početnu formaciju u vremenu zlostavljanja“ koji je namijenjen kao pomoć odgojiteljima kandidata za prezbiterat i posvećeni život te mlade u formaciji. Svi će priručnici biti dostupni na mrežnim stranicama HBK.

Centar za promicanje dobrobiti ranjivih osoba na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i Povjerenstvo pripremaju stručni skup koji će se održati 20. studenog 2023. u Zagrebu. Stručni skup je prvenstveno namijenjen metropolijskim uredima i biskupijskim povjerenicima s ciljem edukacije koja će im pomoći da pravovremeno i u skladu s propisima postupe u slučajevima prijave zlostavljanja.

Povezivanjem s „Mrežom za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba srednje i istočne Europe“ (CEE Network) otvorena je mogućnost uključivanja i biskupijskih povjerenika i ostalih suradnika u preventivne i ostale aktivnosti na području zaštite maloljetnika i ranjivih osoba.

Iduća sjednica Povjerenstva je najavljena za 4. listopada 2023. godine.

Post Tags
Share Post