Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Održava se pokornička noćna procesija „Za križen” na Hvaru

Pokornička cjelonoćna procesija „Za križen”, koja se već punih pet stoljeća obavlja na otoku Hvaru u noći s Velikoga četvrtka na Veliki petak, održat će se i ove godine u noći s Velikoga četvrtka 6. na Veliki petak 7. travnja kao stoljetni izraz vjerničke i kulturne tradicije vjernika otoka Hvara.


Noćna procesija počinje nakon slavlja mise Večere Gospodnje, u 22 sata, iz šest mjesta na središnjemu dijelu otoka, i to iz Jelse, Pitava, Vrisnika, Svirača, Vrbanja i Vrboske. U procesiji „Za križen”, u kojoj je iznimna čast biti križonoša, red na nošenje križa čeka se godinama. Dovoljno je napomenuti kako se zainteresirani križonoše upisuju još kao djeca.

U ovogodišnjoj pokorničkoj procesiji koju pripremaju i provode bratovštine, križonoše su Miko Visković (1994.) iz Jelse, zatim Matej Mileta (1991.) iz Pitava, Jakov Rubinić (1990.) iz Vrisnika, Kristijan Rojnica (1994.) iz Svirača, Andriano Antun Račić (1986.) iz Vrbanja i Dare Keršić (1990.) iz Vrboske.

U noćnoj procesiji dugačkoj oko 25 kilometara križonoše će nositi križeve koji su teški od 10 do 18 kilograma. Procesije će se iz šest hvarskih župa kretati u smjeru kazaljke na satu tako da se neće susresti. Prema tradiciji, križonoše će ispratiti i dočekati njihovi župnici, a pri dolasku osobito je dirljiv trenutak kada križonoša s križem trči u zagrljaj župniku. Procesija završava ujutro oko 7 sati.

Post Tags
Share Post