Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Online knjižica za Šesti Obiteljski dan i Treći Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba u BiH

Vijeće za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pripremilo je  online knjižicu za obilježavanje 6. Obiteljskog dana i 3. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba u biskupijskim zajednicama u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 30. srpnja 2023. pod geslom: „Obiteljska ljubav je poziv i put svetosti – Od koljena do koljena dobrota je njegova!“, prenosi KTA.


Predsjednik Vijeća za obitelj Biskupske konferencije BiH banjolučki pomoćni biskup Marko Semren u uvodnoj riječi napominje da je online knjižica „pomagalo i poticaj ponajprije našim župnicima, župnim vikarima i svima kojima je povjereno animiranje župnih zajednica, ali i voditeljima svih drugih zajednica kao i svim vjernicima ponajprije u biskupijama u Bosni i Hercegovini, ali i svima koji se žele pridružiti našem obilježavanju Obiteljskog dana i Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba koje obilježavamo istoga dana u posljednju nedjelju u srpnju jer želimo istaknuti da su i djedovi i bake također dio malo šire obitelji i da u njima treba gledati ponajprije osobe koje svojim dugogodišnjim iskustvom i osobito svojom vjerom mogu obogatiti cijelu obitelj, a posebno djecu i mlade.“

„U ime svih članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pozivam ponajprije voditelje župnih zajednica da sljedeće nedjelje u središte stave obitelj. Svesrdno potičem da se toga dana u svim našim biskupijama tijekom svih misnih slavlja i molitvenih okupljanja moli za obitelj koja je temelj Crkve, naroda i društva. U ovom vremenu, kada je obitelj napadnuta s raznih strana i u vrijeme kada su i članovi naših župnih zajednica u napasti podleći ‘civilizaciji smrti’, potrebno je neumorno promicati važnost obitelji, međusobnog darivanja u bračnom zajedništvu i otvorenosti rađanju novog života. Osim što brojne naše župe uništene ratom i brojnim nedaćama u poraću i što veći broj mladih napušta ovu zemlju, sve je više prisutna napast zatvaranja prema ljubavi u bračnom zajedništvu i darivanju djece koja su jedina istinska budućnost i Crkve i naroda“, napisao je biskup Semren koji napominje da se u brošuri, osim Poruke Svetog Oca Franje za 3. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, može pronaći: predložak homilije kao i Molitva vjernika koja toga dana treba biti moljena u svim crkvama u BiH. Također je moguće pronaći najveći dio, i danas aktualne Poslanice koju se članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 11. lipnja 2006. uputili pod naslovom: Obitelj – zajednica i zajedništvo vjere, života i ljubavi.

„Župna crkva Svete Obitelji na Kupresu i ove godine će biti mjesto našeg središnjeg okupljanja i molitve za obitelji. Podsjećam da su biskupi na nedavnom zasjedanju pozvali sve, a posebno župljane Kupresa i okolnih župa da se te nedjelje okupe na misi uočnici, 29. srpnja kao i na središnjem misnom slavlju, 30. srpnja. Molim Oca nebeskoga da blagoslovi sve naše obitelji te budu svjesne trajnog poziva na hod u ljubavi i rast u svetosti te da posebno djedovi, bake i starije osobe svjedoče Božju dobrotu od koljena do koljena“, napisao je biskup Semren u uvodnoj riječi.

MATERIJALI:

Online knjižica PDF

Letak PDF

PROGRAM U ŽUPNOJ CRKVI SVETE OBITELJI NA KUPRESU:

Subota, 29. srpnja 2023.

19:00 sati – Euharistijsko slavlje: predvodi predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić,

20:00 – klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu: predvodi vrhbosanski nadbiskup u miru kardinal Vinko Puljić

Nedjelja, 30. srpnja 2023.

10:00 sati – molitva krunice uz meditativne tekstove

11:00 sati – svečano euharistijsko slavlje: predvodi predsjednik Vijeća za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine banjolučki pomoćni biskup Marko Semren,. Na kraju mise podjela uspomene s apostolskim blagoslovima bračnim parovima koji slave srebrnu (25), zlatnu (50) i dijamantnu (60) obljetnicu bračnog zajedništva.

Post Tags
Share Post