Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Otkrivena istina o navodnom ubijanju djece od strane Crkve u Kanadi

Nakon dvije godine priča o navodnim masovnim grobnicama domorodačke djece u domovima diljem Kanade, niz nedavnih iskapanja na sumnjivim mjestima nije otkrio ljudske ostatke.


Grupa domorodaca poznata kao Pine Creek First Nation iskopala je 14 lokacija u podrumu katoličke crkve Gospe od sedam žalosti u blizini rezidencijalne škole Pine Creek u Manitobi tijekom četiri tjedna ovog ljeta, javlja NewYork Post.

Je li riječ o prijevari?

U svibnju 2021., čelnici British Columbia First Nation objavili su otkriće masovne grobnice s više od 200 domorodačke djece otkrivene putem radara koji prodire kroz zemlju u rezidencijalnoj školi u British Columbiji. Radar je otkrio “anomalije” u tlu, ali nema dokaza o stvarnim ljudskim ostacima.

Takozvane “anomalije” prvo su otkrivene pomoću radara koji prodire u zemlju, ali  tada je 18. kolovoza načelnik Derek Nepinak iz udaljenog indijskog rezervata Pine Creek rekao da nisu pronađeni ostaci.

Dosadašnja akcija prozvana je “početnim iskapanjem”.

“Ne volim koristiti riječ prijevara, ali činjenica je da postoji previše neistina koje kruže o ovom pitanju bez ikakvih dokaza”, rekao je za The Jacques Rouillard, profesor emeritus na Odsjeku za povijest na Sveučilištu u Montréalu. Na tom tragu pozdravlja dodatna iskapanja zbog negativnog publiciteta i mrlje koja je pripisana Katoličkoj Crkvi u Kanadi nakon prvih izvješća o navodnim masovnim grobnicama.

“Sve je ovo bilo vrlo mračno za Kanadu. Trebamo više iskopavanja kako bismo saznali istinu,” rekao je Rouillard. “Previše je rečeno i odlučeno prije nego što je bilo ikakvih dokaza.”

RoseAnne Archibald rekla je za BBC u kolovozu 2021. da je politika rezidencijalnih škola “osmišljena da ubija, a za to imamo i dokaze”.

Pine Creek i Kamloops bile su jedne od rezidencijalnih škola diljem Kanade kojima je upravljala vlada, a kojima je upravljala Crkve od 1880-ih do kraja 20. stoljeća. Stručnjaci kažu da je bilo oko 150 000 učenika.

Ipak, prošlog tjedna nije bilo iskapanja na navodnim mjestima ukopa. U Kamloopsu još uvijek nisu bila iskopavanja niti su određeni datumi za početak takvih radova.

“Sustav je prisilno odvajao djecu od njihovih obitelji na dulje vremensko razdoblje i zabranjivao im da priznaju svoje domorodačko nasljeđe i kulturu ili da govore vlastitim jezicima”, navodi se na web stranici Prvih naroda i studija domorodačkog stanovništva Sveučilišta British Columbia.

Papa Franjo izdao je službenu ispriku u ime Katoličke crkve, koja je vodila mnoge rezidencijalne školske ustanove i zatražio oprost.

Što je istina?

“Dokazi se ne podudaraju s onim što se širi svijetom već neko vrijeme, za istinu čiji su dokazi oskudni ili uopće ne postoje”, napisao je James C. McCrae, bivši državni odvjetnik Manitobe, u istraživanju objavljenom prošle godine.

McCrae je podnio ostavku na svoje mjesto u vladinom panelu u svibnju nakon što su njegovi stavovi o rezidencijalnim školama razbjesnili domorodačke skupine i druge aktiviste i političare.

Tom Flanagan, profesor emeritus političkih znanosti na Sveučilištu Calgary, rekao je za The Post Wednesday da “ljudi vjeruju u stvari koje nisu istinite ili nevjerojatne i nastavljaju vjerovati čak i kada se ne pojave nikakvi dokazi”.

Eldon Yellowhorn, profesor i osnivač Odsjeka za domorodačke studije na Sveučilištu Simon Fraser u Britanskoj Kolumbiji, rekao je za The Post prošle godine da je i on bio oprezan po pitanju istinitosti nekih od naglašenijih tvrdnji.

Yellowhorna, pripadnika nacije Blackfoot, angažirala je moćna kanadska Komisija za istinu i pomirenje da traži i identificira grobove domorodačke djece u školama za stanovanje. Ali tada je rekao da su mnogi koje je pronašao bili sa stvarnih groblja i da nije jasno kako su umrli.

O kakvom jezivom otkriću se radi?

Podsjetimo,  prošlog ljeta u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi “pronađena” je masovna grobnica s posmrtnim ostatcima stotina djece na području bivšeg vladinog internata za indijansku djecu.

Mediji su se natjecali u prenapuhivanju vijesti. CNN je izvijestio o “jezivom otkriću”, CBC je istaknuo da “ova priča sadrži pojedinosti koje bi neke čitatelje mogle uznemiriti”. Washington Post objavio je da su vijesti o masovnoj grobnici “vratile u središte pozornosti užas kanadskog maltretiranja starosjedilaca”. Nijedan medij nije preispitivao vijest da je masovna grobnica koja sadrži stotine leševa djece doista otkrivena. Objavili su to kao činjenicu.

Nakon toga uslijedio je palež. U lipnju je na desetke crkava diljem Kanade, većinom katoličkih spaljeno do temelja.

Nekoliko dana poslije, zapaljena je vijetnamska crkva – samo nekoliko sati nakon što je održana prva molitva, i to nakon godinu dana lock – downa.

Ukupno je više od dvadeset crkava u Kanadi bilo na meti kroz nekoliko tjedana – uz odobravanje stanovništva, ali i javnih osoba.

30. lipnja Harsha Walia, izvršna direktorica Udruge za građanske slobode Britanske Kolumbije, odgovorila je na vijest o još jednom paljenju crkve riječima: “Spalite sve”.

U sedam mjeseci otkako je objavljena ova šokantna vijest, nijedno tijelo nije iskopano na tom području. Cijela priča je misteriozno utihnula, suprotno prenapuhanim izvještavanjima medija prošlog ljeta.

Izvor: HKM

Post Tags
Share Post