Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa: Ako sport izgubi amaterski smisao, postaje trgovina

Primivši u audijenciju članove nogometnoga kluba Real Club Celta iz Viga u Španjolskoj, Papa je podsjetio na krajnji smisao svakog natjecanja: kada se u svijetu sporta ne radi u timu, svi gube. Spomenuo je, osim toga, svetište u Santiagu, duhovnom simbolu Galicije te rekao: vi ste zemlja koja se ne zatvara pred bratom koji dolazi kao hodočasnik


Kada se u svijetu sporta ne radi u timu, svi gube – istaknuo je papa Franjo primivši u audijenciju u ponedjeljak, 10. srpnja, rukovoditelje, igrače i članove obitelji španjolskoga nogometnog kluba Real Club Celta, koji su ga slušali kako je na početku govora razmišljao o dubokom značenju njihova dresa, njegovim bojama koje su znak pouzdanja u Gospinu zaštitu, te amblemu kluba u obliku križa svetoga Jakova koji se – kako je rekao – uzdiže kao stijeg pobjede u životnoj bitci. Boje su to i simbol koji su iza sebe ostavili također brojni migranti koji su otišli u Argentinu – podsjetio je Papa.

Naime, već stotinu godina – osnovani su u kolovozu 1923. – Los Celestos, kako ih nazivaju, nastupaju na terenu u Gospinim bojama, svjetloplavoj majici i bijelim kratkim hlačama; te s grbom u obliku križa, stoljećima općepoznatim jer je simbol milijuna hodočasnika koje prati na Putu svetoga Jakova, do Santiaga de Compostela. Stoga za galicijsku momčad Celte iz Viga, koja igra u španjolskoj prvoj ligi, među istaknutim trenucima stote obljetnice nije mogao ne biti posjet srcu katolištva.

Očuvati amatersku dimenziju

Osvrćući se pak na vrijednosti sporta, papa Franjo je istaknuo njegov vrlo naporan vidik u kojemu također valja uvijek održavati amatersku dimenziju, način na koji vratiti poetsku povijest natjecateljske aktivnosti.

Kada sport, u ovom slučaju vaš, izgubi tu amatersku dimenziju, gubi smisao, pretvara se u komercijalnu stvar i jednostavno aseptičnu, bez zanosa. Molim vas očuvajte tu amatersku mističnost. Nemojte nikada izgubiti amatersku dimenziju.

Dakle, ono što je u sportu i u životu važno – rekao je papa Franjo – jest velikodušno davati sebe, ne štedjeti napore i znati se žrtvovati za drugoga kad je potrebno; to sportskoj aktivnosti daje visoku dimenziju i određeni smisao – istaknuo je te dodao – Onaj drugi, više nego protivnik vrijedan poštovanja, uvijek je dobrodošao prijatelj.

Duh bratske gostoljubivosti

Prije toga je Sveti Otac podsjetio na neke vrijednosti svojega učiteljstva o sportu, poput pobjeđivanja polazeći od poniznosti, timskoga rada ne oslanjajući se samo na vlastitu snagu, shvaćajući da pobjeda pripada svima budući da – kako je istaknuo – kada se u svijetu sporta ne radi u timu, svi gube. Osim toga, ne treba ograničavati aktivnost na puku obranu vlastitih boja, čime se iz vida gube drugi vidici života, poput korijenā.

Korijeni su važni, oni nam daju smisao; vaši nam govore o zemlji koja se ne zatvara za brata koji dolazi kao hodočasnik, kao i za ljude koji su u stanju ostaviti sve kako bi krenuli u susret višim pothvatima. Duh zdrave avanture i duh bratske gostoljubivosti.

Post Tags
Share Post