Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa: Blizina i milosrđe napaćenoj Ukrajini. Unesite spokoj u Tursku, Eritreju i Iran

Primivši u audijenciju članove Unije djelâ za pomoć Istočnim Crkvama (ROACO) u Vatikanu u četvrtak 22. lipnja, papa Franjo izrazio im je zahvalnost za aktivnu solidarnost i velikodušnost te za njihov rad na ublažavanju patnji naroda u ratom razorenoj Ukrajini, Turskoj i Siriji, Svetoj Zemlji i drugim dijelovima svijeta, prenosi Vatican News.


Papa im je uručio svoj pripremljeni govor i objasnio da neće moći čitati jer još uvijek osjeća poteškoće s disanjem nakon opće anestezije kojoj je bio podvrgnut tijekom operacije 7. lipnja u rimskom Poliklinici Gemelli.

Međutim, izrazio je radost zbog posjeta predstavnika ROACO-a i njihove Konferencije mladih koji održavaju svoju plenarnu skupštinu u Rimu te im zahvalio na njihovoj aktivnoj solidarnosti koja pomaže zaliječiti rane onih koji pate, poput milovanja koje vraća nadu usred nemira sukoba.

Vi ste angažirani u sušnoj zemlji patnje kako biste dali sjeme nade da raste, rekao je Papa, napomenuvši: Mislim na vaše nedavne napore da pomognete zaliječiti rane od potresa u Turskoj i Siriji, usred svakodnevice patnje naroda u teškoj nevolji. Nadam se da im uistinu možemo nastaviti i dalje pomagati; toliko je obećanja dano, ali još uvijek je teško koristiti normalne bankovne sustave za slanje pomoći žrtvama, napomenuo je Papa.

Papa im je zahvalio na njihovim velikim naporima u Ukrajini u pružanju potpore interno raseljenim osobama i izbjeglicama. Ipak, želim također iskoristiti ovu priliku da potaknem sve, nastavio je Papa, da ne nedostaju konkretne blizine, blizine molitve i milosrđa, s ratom razorenim ukrajinskim narodom.

Papa je istaknuo i njihovu pozornost prema Svetoj Zemlji i Bliskom istoku, a istaknuo je projekte pomoći ROACO-a u Iranu, Turskoj i Eritreji. Neka se ogromno ljudsko i prirodno bogatstvo koje je Bog dao tim prekrasnim zemljama iskoristi na dobar način i donese mir njihovim stanovnicima.

Obasjani Božjim zagrljajem

Kako je dobro, posebno za nas kršćane, rekao je Papa, osluškivati svetu Riječ otvorenog srca i tako dopustiti da nas prosvijetle i vode ne isključivo naši vlastiti planovi, nego milosrdni plan Boga, koji želi zagrliti i spasiti sve muškarce i žene, svu Isusovu braću i sestre! Papa je istaknuo da mladi ljudi žele biti protagonisti općeg dobra koje bi trebalo biti kompas društvenog djelovanja, te ih je pozvao da zajedno osluškuju želje, one izrečene i one što nose u srcu.

Dragi mladi, živite na područjima gdje je obnova općeg dobra nužan uvjet opstanka, istaknuo je rimski biskup. Budite stražari mira za sve, proroci koji sanjaju i navješćuju svijet koji je drugačiji i više nije podijeljen! Papa je podsjetio kako je papa Benedikt XVI. u svojoj apostolskoj pobudnici Ecclesia in Medio Oriente potaknuo mlade ljude da njeguju istinsko i trajno prijateljstvo s Isusom snagom molitve.

Za kršćane, rekao je papa Franjo, to je primarni izvor djelovanja: živa vjera u Gospodina koji je dao život za svoju braću i sestre. Probodeno srce Božje oslobađa nas od razmišljanja o milosrđu kao profesiji, kalkulaciji čistog čovjekoljublja, birokraciji dobrote ili, što je još gore, mreži političkih interesa, primijetio je Papa.

Upravo križ, konačno sudjelovanje Boga u patnji čovječanstva, rekao je papa Franjo daje kršćanima, osobito mladima, autentičnost za kojom tragaju, hrabrost za svjedočenje, snagu da nadvladaju individualizam i ravnodušnost, koji su danas sav bijes, i povećava suosjećanje. Suosjećanje: riječ koja je u srcu naše vjere jer nam pokazuje Božju ljubav, koji u potpunosti sudjeluje u patnji čovječanstva. Papa Franjo zaključio je obraćanje obnavljajući svoju zahvalnost za njihovo služenje, te dajući svoj blagoslov njima i njihovu radu, prenosi Vatican News.

Post Tags
Share Post