Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa djelatnicima Talijanske radiotelevizije (RAI): Neka informacije i zabava šire istinu, vrijednosti i ljepotu

Papa Franjo primio je u subotu, 23. ožujka u audijenciju članove uprave i djelatnike toga javnog poduzeća povodom 70. obljetnice televizije i 100. obljetnice radija te poželio da usluga koju pružaju bude odgovor na potrebe građana, u duhu opće otvorenosti, jamčeći pluralizam koji poštuje različita mišljenja i izvore, protiv svake lažne vijesti, objavio je Vatican News


Dvije obljetnice koje potiču da se pogleda prošlost i projicira prema budućnosti, vodeći računa da je svaki život sve više povezan s drugima, na globalnoj razini; riječ je o sedamdeset godina televizije i sto godina radija koje Talijanska radiotelevizija (RAI) slavi ove godine, a to su i razlozi zbog kojih je papa Franjo 23. ožujka primio u audijenciju, u dvorani Pavla VI., članove uprave i djelatnike te ustanove.

Na početku govora, Papa je prije svega istaknuo da mediji utječu na naše identitete, na dobro i na zlo, ​​te se usredotočio na javnu uslugu koju pruža to poduzeće. Napomenuo je da je svrha rada Talijanske radiotelevizije, kao usluga, prije svega biti odgovor na potrebe građana, u duhu univerzalne otvorenosti, te poštujući i promičući dostojanstvo svake osobe. Upravo je zbog toga on prinos istini i općem dobru koji poprima točno određene aspekte u informacijama, zabavi, kulturi i tehnologiji.

Na području informiranja, služiti zapravo znači tražiti i promicati istinu, cijelu istinu, primjerice suprotstavljajući se širenju lažnih vijesti i podmuklom planu onih koji pokušavaju ideološki utjecati na javno mnijenje, lažući i razdvajajući društveno tkivo. Istina je jedna, skladna je, ne može se razdvajati osobnim interesima. To znači da valja izbjegavati bilo kakvu pogrešnu redukciju, pamteći da je istina “simfonijska” i da se najbolje shvaća učeći slušati različite glasove – kao u zboru – umjesto uvijek i samo izvikivanjem vlastite ideje.

Služiti, za RAI također treba značiti ponuditi građanima točne informacije, prenesene bez predrasuda i bez ishitrenih zaključaka – napomenuo je Papa te dodao – odvajajući vrijeme potrebno za razumijevanje i razmišljanje te boreći se protiv kognitivnog onečišćenja, kako bi informiranje bilo – kako je rekao – „ekološko“. Osim toga, treba nastojati zajamčiti pluralizam koji poštuje različita mišljenja i izvore, budući da se istina predlaže, nikada se ne nameće. Sveti je Otac stoga potaknuo na njegovanje dijaloga i tkanje niti jedinstva.

Da bismo njegovali dijalog, trebamo slušati. Često vidimo da je slušanje priprema za davanje odgovora; to nije pravo slušanje: razmišljati o vlastitom stajalištu ne primivši tuđe.

Sveti je Otac podsjetio kako se javna služba tiče također različitih jezika komunikacije, odnosno kinematografije, fikcije, TV serija, kulturnih i zabavnih programa, sportskih i dječjih programa, te potaknuo da se na tim područjima predlažu pozitivne vrijednosti.

U našem vremenu bogatom tehnikom, ali ponekad siromašnom čovječnošću, važno je promicati traženje ljepote, pokretati dinamike solidarnosti, čuvati slobodu, raditi kako bi svaki umjetnički izričaj pomogao svakomu da se uzdigne, da razmišlja, da bude dirnut, da se nasmiješi, a i plače od ganuća, kako bi pronašao smisao života, perspektivu dobra, smisao koji nije prepuštanje najgorem.

Što se tiče tehnike i tehnologije, papa Franjo je ponovio, kao što je već istaknuo u poruci za ovogodišnji Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, da je potrebno predložiti modele etičke regulacije kako bi se ograničili štetni i diskriminirajući, društveno nepravedni, aspekti sustava umjetne inteligencije te kako bi se suprotstavili njihovoj uporabi u redukciji pluralizma, u polarizaciji javnoga mišljenja ili u izgradnji jedinstvene misli.

Budući da je djelovanje RAI-ja javna služba, Papa je istaknuo da je riječ o radu povezanom s općim dobrom svih, koji stoga zahtijeva zauzimanje da se uzmu u obzir i dade glas posebno najmanjima, najsiromašnijima, onima koji nemaju glasa, onima koji su odbačeni te podrazumijeva i poziv da bude instrument rasta u znanju, da potiče na razmišljanje, a ne otuđivanje i da otvara nove perspektive stvarnosti, odgaja mlade da sanjaju velike snove, otvorenoga uma i očiju. Jer – potaknuo je papa Franjo – ne smijemo nikada izgubiti sposobnost za sanjanje, i to za velike snove.

Ne treba težiti većoj gledanosti i slušanosti na štetu sadržaja: riječ je o izgradnji, putem vaše ponude, široke potražnje za kvalitetom. Osim toga, komunikacija, upravo kao dijalog za dobro svih, može imati temeljnu ulogu u našem vremenu također u ponovnom tkanju društveno vitalnih vrijednosti kao što su građanstvo i sudjelovanje.

RAI ne smije biti “katedra sveznalica” – napomenuo je Papa – nego skupina prijatelja koji kucaju na vrata kako bi nas iznenadili, jer prava komunikacija je uvijek iznenađenje, mora iznenaditi. Talijanska radiotelevizija stoga treba pružiti društvo, dijeliti radosti i žalosti, promicati jedinstvo i pomirenje u obitelji i društvu, slušanje i dijalog, treba informirati i slušati, s poštovanjem i poniznošću. To je put kojim treba ići – istaknuo je papa Franjo. Nakon završnoga blagoslova našalio se rekavši da su nekada pape koristili ‘sedia gestatoria’, odnosno papinsku nosiljku, dok danas – rekao je – stvari idu naprijed i ja koristim ovu, koja je vrlo praktična! – kazao je pokazujući invalidska kolica.

Izvor: IKA

Post Tags
Share Post