Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa Franjo: Duh Sveti ostaje s nama i podsjeća nas da smo Božja ljubljena djeca

Duh Sveti je naš tješitelj i branitelj koji nas ne ostavlja same i brani nas od optužbi svijeta, pa i od nas samih, a nadasve od đavla koji čini sve da se osjećamo nesposobnima i nesretnima. Papa Franjo je u nedjelju, 14. svibnja s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu Kraljice neba s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra u Vatikanu


Duh Sveti nas nikada ne ostavlja same, on nam je blizu, poput branitelja koji pomaže optuženiku i uz njega je. On nam i sugerira kako se obraniti pred onima koji nas optužuju. Upravo njemu, koji se u odlomku Evanđelja današnje Šeste vazmene nedjelje, 14. svibnja spominje kao Tješitelj, papa Franjo posvetio je svoju katehezu u molitvi Kraljice neba. Objašnjava da riječ paraklet u isto vrijeme znači tješitelj i branitelj te nas potiče da razmislimo o ta dva vida: njegovoj blizini nama i o njegovoj pomoći protiv onih koji nas optužuju.

U ono vrijeme Isus reče svojim učenicima: Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek. (usp. Iv 14, 15-17)

Duh Sveti „kod vas ostaje i u vama je“, kaže Isus

Blizina Duha Svetoga prvi je aspekt o kojem nas Papa poziva da razmišljamo. Duh Sveti, potvrđuje Papa, suputnik je na našem životnom putu, stalna prisutnost, strpljiv je i ostaje s nama i kad padnemo, ljubi nas i ne ostavlja nas same u teškoćama.

Doista, ako se nađemo u kušnji, Duh Sveti nas tješi, donoseći nam Božje oproštenje i snagu, a kada nas suočava s našim pogreškama i ispravlja nas, čini to s dobrostivo i blago: u njegovu glasu koji govori srcu ima uvijek pečat nježnosti i topline ljubavi. Duh Tješitelj je, zasigurno, zahtjevan, jer on je pravi prijatelj, vjerni prijatelj koji ništa ne skriva, koji nam sugerira što da mijenjamo i kako da rastemo. Ali kada nas ispravlja, nikada nas ne ponižava i nikada ne ulijeva nepovjerenje; naprotiv, daje nam sigurnost da ćemo s Bogom uvijek uspjeti. To je njegova blizina.

On je naš branitelj, brani nas pred onima koji nas optužuju

Duh Sveti, Duh Tješitelj, kao naš branitelj, brani nas pred onima koji nas optužuju: pred nama samima, kada ne volimo sebe i kad ne opraštamo sebi, nastavlja papa Franjo, kad možda govorimo o sebi da je naš život čisti promašaj i da ništa ne valjamo; zatim pred svijetom koji odbacuje one koji ne odgovaraju njegovim shemama i modelima; pred đavlom, koji je tužitelj i unositelj razdora u pravom smislu riječi i čini sve da se osjećamo nesposobnima i nesretnima.

Duh Sveti nam predlaže kako odgovoriti onima koji nas optužuju podsjećajući nas na sve što nam je Isus rekao, dopuštajući nam tako da odgovorimo đavlu koji ga optužuje ne svojim riječima, nego Gospodinovim riječima.

Doziva nas prije svega u pamet da je Isus uvijek govorio o Ocu koji je na nebesima, dao nam ga je upoznati i objavio nam je svoju ljubav prema nama, svojoj djeci. Zazivamo li Duha, učimo se prihvaćati i spominjati se najvažnije stvarnosti života, koja nas štiti od optužbi koje dolaze od zla: mi smo Božja ljubljena djeca.

Osluškujmo glas Duha Svetoga!

Papa Franjo je pitao okupljene vjernike na Trgu sv. Petra zazivamo li Duha Svetoga, molimo li mu se često, sjećamo li ga se i slušamo li njegov glas i kad nas bodri i kad nas ispravlja? Odgovaramo li Isusovim riječima na optužbe koje dolaze od zla, na sudišta života? Spomenemo li se ikad da smo Božja ljubljena djeca? Sveti Otac ponovno pita te zaključuje: Neka nas Marija učini poučljivima glasu Duha Svetoga i osjetljivima na njegovu prisutnost.

Post Tags
Share Post